Роботите идват, а ние си тръгваме

Роботите идват, а ние си тръгваме

На немалка част от нашите съвременици всичко, свързано с роботите, им звучи доста екзотично. Според тях, ако те някога въобще се появат в живота ни, то ще е в много далечно бъдеще. И затова не си струва да се вълнуват, какво те ще донесат – добро или лошо.
А напразно. Буквално всяка седмица се появяват резултати от най-нови проучвания, които рисуват леко стряскаща картина. Милиони живи хора много скоро ще трябва да освободят заеманите от тях работни места, защото там ще се появат роботи. За поколенията, които тепърва ще излизат на трудовия пазар, ще става все по-трудно да си намерят работа. А за немалка част от тях и практически невъзможно до края на живота им.

Британският Институт за изследване на обществената политика (The Institute for Public Policy Research – IPPR) прогнозира, че роботите до десет години ще отнемат близо 14 милиона работни места само във Великобритания! Това засяга всички отрасли – от производството до търговията.
Причината за неизбежното навлизане на роботите във всяка област на живота не е трудна за разбиране: благодарение на тях рязко се увеличава производителността на труда. Това обяснява и растящият интерес на всевъзможни работодатели към автоматизиране на трудови операции: роботите и изкуствения интелект са несравнимо по-ефективни от човека. Китайската Changying Precision Technology Company, която сглобява мобилни телефони, бе една от първите в света компании, напълно автоматизирали работния процес. Тя уволни 90 на сто от своите сътрудници, а на тяхно място се появиха промишлени роботи. Ако преди по сглобяването на телефоните работеха 650 човека, сега за нормалното протичане на целия процес, са нужни не повече от 20 души.

Бракът незабавно спадна с над 80 на сто, а ефективността на труда се увеличи с над 250 на сто! Съответно и печалбите на собствениците на Changying Precision Technology Company, излетяха до небето.
Програмирането е професия, която сега е търсена и твърде доходна. Това обяснява и защо много млади хора се насочват към нея. Но е почти сигурно, че много скоро картината и тук ще се промени. Вероятността бюрата за помощ на безработни да започнат да се пълнят с програмисти, е съвсем реална. Една от възможните причини за това се нарича изкуствен интелект.

Наскоро нашумя любопитна история – за програмист, който автоматизирал напълно работния си процес. Симпатягата (известен е в мрежата с псевдонима Reddit FiletOfFish1066 – FOF) в продължение на 6 години нищо не правел на работното си място. Неговата задача била да тестира програмно осигуряване, както и да програмира. Но той се изхитрил и за няколко месеца напълно автоматизирал с помощта на компютъра си, своето работно място. Така получил свободата да прави, каквото си поиска в работно време.
И човека се забавлявал пълноценно – шляел се, играел си, сърфирал в интернет, посещавал всевъзможни спа центрове… Общо за 6 години той реално е работил не повече от 50 часа. Но всичко, което му се възлагало, било перфектно изпълнявано. От компютъра. А симпатягата само прибирал заплатата си – около 10000 долара на месец.

Но FOF толкова се размързелувал, че съвсем занемарил квалификацията си. Като прехвърлил цялата си работа на компютъра, в един момент той забравил всички програмни кодове, загубил и професионалните си навици. Но понеже бил разумен в разходите, успял да спести за тези 6 години чисти 200000 долара. Това му позволило, след като го изгонили от фирмата да започне наново квалификационни курсове по програмиране. И така да възстанови знанията си по структура на данни и алгоритми.

Нещо важно за тези, които гледат на утрешния ден в прекалено розова светлина: настъпващите към нас роботи ще произвеждат много повече от нас, хората. Но това съвсем не означава, че в света ще настъпи всеобщо равенство и всички хладилници ще бъдат пълни с невероятни вкусотии. Ще се случи точно обратното – те ще увеличат още повече и без това високото социално разслоение в обществото. Просто това е същността на капитализма.

Автоматизацията не може да бъде спряна – тя неумолимо и без емоции ще превзема работни места. И ще изхвърля нови и нови милиони на улицата. Като труженици те вече няма да са необходими в областта, в която професионално са се реализирали или за която се подготвят.
Добре е винаги да помним основния закон на системата, в която преминава живота ни: оцелява продуктивното, ефективното и най-конкурентоспособното. Ние имаме свободата да се съобразяваме или не с него. Може и въобще да не ни пука за стремително реализиращата се технологична революция. Тогава, обаче, ще трябва да приемем и цената, която си върви с този наш непукизъм – да се влеем в непрекъснато растящата армия от безработни.


Ще оцелеем само, ако си даваме сметка за тази водеща тенденция и се готвим за новия свят, който стремително лети насам. В наш интерес е да осъзнаем, че днешните ни знания, професионални и организационни навици най-вероятно няма да са ни достатъчни утре. Те просто много бързо ще остаряват. Затова е важно да бъдем открити за нова информация, включително и от области, които сега игнорираме. Утре ще оцеляват тези, които не спират да се образоват, следят за водещи тенденции, страшно любопитни са, адаптивни са, комуникативни са. И са способни да раждат нестандартни хрумвания.
Креативните личности. Пред тях винаги ще се разкриват нови възможности.