Роботи, сътворени да се грижат за багажа ни

Роботи, сътворени да се грижат за багажа ни

 

 

 

Човешкото въображение не спира да работи нито за миг. То не признава не само никакви граници, но и никакви авторитети. В това е  неговата сила и невероятна продуктивност.
Доказателства за верността на подобно твърдение има предостатъчно. Да хвърлим поглед към някои най-нови решения на креативни глави от различни страни на вечния проблем: човека и багажа.
В Италия се появи любопитен личен робот-хамалин – Gita. Той превозва багажа на собственика си, като го следва автономно. Роботът е с височина 66 сантиметра и може да пренася товар до 20 килограма. Ако го имаме той винаги ще ни е под ръка. Дори, ако караме колело или ролери, няма проблеми да ни съпровожда – може да се движи със скорост до 35 км/час. Батерията, която го захранва, му осигурява работоспособност в продължение на 8 часа, но при положение, че се движи с постоянна скорост от около 5 км/час.
За всичко са помислили неговите създатели: за стереокамери (4 на брой), датчици, сензори за преодоляване на препятствия – също като човек Gita ловко се катери и слиза от тротоар например… Собственикът му може да го програмира по време на движението да спира там, където трябва, за да предаде част от багажа – да го използва като куриер за доставка.

А това е също специален куфар – Olive. Създадоха го в Иран от стартъпа Ikap Robotics. Olive е от типа умни неща, способни да задоволят почти всеки каприз на неговия собственик. На пръв поглед трудно може да го различим от “класическия” куфар, но в действителност той не може да се сранява по възможности с него. Olive е свързан чрез Wi-Fi или Bluetooth със смартфона на собственика си. Куфарът ще ни напомни, ако сме забравили, че ни предстои пътуване. Той няма как да се загуби, ако не се сещаме, къде сме го оставили – веднага може да разберем, къде е и ни очаква да си го приберем. Olive е снабден с мощен за габаритите му акумулатор (10 000 мАч) – напълно достатъчен за да заредим от него смартфона или таблета си, ако е необходимо. По всяко време може да знаем, колко тежи багажа, с който сме го натоварили. Заключва се дигитално – чрез смартфона.
Естествено няма да го носим – подобно на Gita и Olive ще ни следва накъдето сме поели. И не само това – този куфар е способен да ни предложи своите транспортни услуги и да ни откара сам до нужната точка.
Съвсем заслужено това отлично решение на креативни личности от Иран спечели първото място в категорията роботизирани устройства на конкурса за стартъпи в Мюнхен миналата година.

Друг възможен вариант за движение в града е персоналната раница с вграден електроскейтборд Movpak. Когато се появи през 2014 г. на краудфъндингова платформа първоначалния вариант не спечели вниманието на публиката и не събра търсените 100000 долара. Но две години по-късно преработения модел се хареса на много хора и много бързо донесе над 130000 долара на създателите му.
Movpak има сгъваем скейтборд с два електромотора. Акумулаторът му също позволява да се зарежда смартфон, а чрез него можем да следим (ако случайно сме забравили), къде сме оставили раницата. Естествено, тя има много и различни джобове, както и монтирано вътре в нея осветление. С раницата може да слушаме музика. Тежи близо 8 килограма, движи се с максимална скорост от 32 км/час. Скейтбордът го управляваме с пулт, има и фарове за движение в тъмно време.

От тези няколко примера може да направим и следния извод: света не се интересува от нас, само защото сме симпатични, шофираме отлично, караме ски и си падаме по блондинки или блондини например. На него му дреме за това, какви са хобитата ни, дали приемаме или отхвърляме хората с нестандартна сексуална ориентация, пием ли редовно и дали си мием зъбите преди лягане. Той ще ни забележи, ако привлечем вниманието му с необичайна идея, в която да намери ползата за себе си. Но не ли я открие ще продължи нататък своя забързан ход, без да му пука за нас.
Ние сме важни с това, което можем да предложим на другите. И колкото по-нестандартно, но ефективно го вършим, толкова повече ще расте и нашата цена. Не осигуряваме ли добавена стойност за хората – да се сърдим на себе си. Това е, което се търси в реалния свят. И е без значение дали то ще ни харесва или не.