Роботът идва, а аз си тръгвам

Роботът идва, а аз си тръгвам

До 2030 година остават някакви си 12 години – докато се обърнеш и те вече ще са се навъртяли. А точно тази година се очертава като преломна в много области – от климата до здравеопазването. Тя ще се окаже и съдбоносна за милиони хора в света, които ще трябва да освободят работните си места.

„Маккинзи енд Къмпани“ (McKinsey & Co) е сериозна консултантска компания, основана преди повече от девет десетилетия. Има над 90 офиса в Северна Америка, Южна Ямерика, Европа, Азия, Африка, Австралия. Тя съветва едни от най-големите корпорации на планетата, много правителства и техни институции.


След като проучи ситуацията в 46 държави и над 800 професии, McKinsey & Co съобщи, че предстоят драматични промени в света на професиите. Те ще засегнат не само развитите, но и развиващите се страни (включително и България). В следващите 12 години роботите ще изгонят над 800 милиона души от сегашните им работни места. Това е около една пета от глобалните трудови ресурси.

Дори този песимистичен сценарий да не се сбъдне, то в най-добрия случай броя на хората, които ще се окажат ненужни, ще е не по-малко от 400 милиона души.
Експертите на McKinsey & Co могат да се окажат неточни само в едно – в периода, в който роботите ще се появат масово на пазара на труда. Защото не е изключено предвидената от тях революция да се случи много по-рано. За това вече има немалко признаци.

Така Джон Краян – изпълнителен директор на най-голямата в Европа търговска банка – Дойче Банк заявява, че ще бъдат съкратени половината от сътрудниците на банката и заменени от роботи. Изкуственият интелект и машинното обучение в скоро време ще автоматизират банковите операции. Сега в банката работят около 100000 души и според Краян те са твърде много, при това се правят и грешки в ръчната работа.


Дойче Банк не е единствената финансова организация, която се подготвя за дълбоки промени. HSBC вече закри близо една трета от своите банкови отделения. Lloyds – 14 на сто. В холандската банка ING скоро ще бъдат уволнени 7000 души. И на мястото на съкратените навсякъде се поставят роботи. През 2018 година се очаква около 75 на сто от финансовите компании в света да започнат да внедряват ускорено технологии за изкуствен интелект.
Не само експертите на McKinsey & Co предвиждат кардинални изменения на пазара на труда.

Кай-Фу Ли (роден през 1961 г.) е добре познат на всеки, който се интересува от света на високите технологии. Той е бивш вицепрезидент на Майкрософт, а след това и на Гугъл, президент е на SinovationVentures, компютърен гений. И един от най-популярните блогъри в Китай – феновете му са над 5 милиона.

Той е убеден, че до десет години изкуствения интелект ще замени половината от сега заетите служители и работници. Това ще засегне най-вече професии на журналисти, продавачи, интернет-търговци, служители в телемаркетинг, служби за работа с клиенти, аналитици…

Хората, които сега се готвят за журналисти например, е добре да помислят за своята своевременна преориентация – вече в много редакции по света навлиза изкуствен интелект, който създава новини чрез сканиране на интернет. Трейдъри на финансовите пазара все повече се заменят от автоматизирани алгоритми. Застрашени са хора, които се подготвят за инженери, архитекти, счетоводители, прависти, лекари… Роботи вече навлизат стремително и в областта на военното дело.

Налага се извода, че всички ние трябва да се готвим отсега за предстоящите дълбоки промени. Можем да бъдем сигурни само в едно – те няма да ни отминат. И да осъзнаем и приемем необходимостта, че ще трябва да усвояваме нови навици, умения, знания.
Ако искаме да се радваме на благините на този прекрасен луд свят.