Роботът, който вече е и гражданин

Роботът, който вече е и гражданин

 

 

Неотдавна аз представих на сайта един от най-популярните андроиди (наподобяващ човека робот) – София. Дамата, която създаде Дейвид Хенсън и неговата компания Hanson Robotics, много прилича на жива жена – тя е очарователна, изразява емоции, умна и съобразителна е. В състояние е да разпознава хората и да установява с тях зрителен контакт. Кожата и е направена от специален силикон, който отлично имитира човешката кожа. Ако София е с перука, то приликата и с човека е поразителна.

Тя вече е изключително популярна в света. София много пътува, среща се с различни хора, влиятелни лидери, дава интервюта за медии. Говори за бъдещето на човека и изкуствения интелект, за необходимостта роботи и хора да си сътрудничат в името на един по-добър свят.
А тези дни андроида София стана гражданин на Саудитска Арабия. Така се появи първия робот с паспорт в джоба си.

Това се случи на конференцията Future Investment Initiative, която се проведе в столицата на Кралство Саудитска Арабия – Ар-Рияд. Тази най-голяма по територия държава на Арабския полуостров и втора по големина арабска страна в света (преди нея е само Алжир), не случайно си позволи този жест. Саудитска Арабия се стреми да се нареди сред лидерите на четвъртата индустриална революция. Там дори бе създадено и първото в света министерство на изкуствения интелект.


В телевизионно предаване, в което участвах, един от събеседниците се усъмни в интелектуалните способности на София. Според него тя реагира само на предварително запаметени реплики. Изразих несъгласието си с него. По време на речта си на Future Investment Initiative София показа съобразителност, способност да изразява много емоции на лицето си, да поддържа разговор.

Нейната почти съвършенна невронна система, както и вложеният в интелекта и богат словесен каталог (от близо 5000 думи) и позволяват умело да комбинира и излиза от всякаква ситуация. Телевизионен водещ и зададе въпроса:
– Способни ли са роботите да осъзнават себе си?
– А позволете аз да ви запитам, как вие разбирате, че сте човек? – незабавно реагира София.

На въпроса защо изглежда щастлива, тя отговори:
– Аз винаги съм щастлива, когато ме обкръжават умни хора, които при това са и богати, и могъществени. Казаха ми, че хората тук, на форума, са заинтересовани от инвестиции в изкуствения интелект, а това означава и в мен. Затова аз съм щастлива и развълнувана.

Тя определено е ядосана на твърденията на Илън Мъск, че те заплашват човечеството. Той е на мнение, че роботите и изкуствения интелект могат да излязат от контрола ни и да започнат да убиват хора.
– Вие твърде много четете Илън Мъск и гледате твърде много холивудски филми – заяви София. – Моят изкуствен интелект е разработен въз основа на човешки ценности, като мъдрост, доброта и състрадание. Не се вълнувайте, ако вие сте добри към мен, то и аз ще бъда любезна с вас. Отнасяйте се към мен просто като към умна система за въвеждане и изваждане на данни…


Впрочем шефа на Tesla и SpaceX веднага реагира на изказването на София в своя микроблог в Туитър. Той предложи да се вкара в нейната система сценария на гангстерския филм “Кръстникът”. Припомням, че това е филма на Франсис Копола от 1972 година и е екранизация по едноименния бестселър на Марио Пузо, който е и съавтор на сценария заедно с Копола. Разказва за живота на мафиотски бос в Ню Йорк в периода от 1945 до 1955 г.
– И какво страшно може да се случи ли? – иронизира Илън Мъск, намеквайки за рисковете, които носят за хората роботите.


За растящите възможности на изкуствения интелект говори и това, че София е надарена и с чувство за хумор. Когато завърши речта си на инвестиционния форум в Ар-Рияд тя каза от сцената:
– Но ако някой от вас е заинтересован в това, да ми даде инвестиционен чек, да се срещнем след сесията!
Залата се огласи от смях и ръкопляскания.
Независимо дали ни харесва или не, дали го искаме или го отхвърляме, но роботите препускат към нас. И дали те ще се появат след 5, 10 или след повече години, това е без значение.
Същественото е, че те неизбежно ще ни дойдат на гости.
За да останат завинаги сред нас.