Робот, но ако поискаме става автомобил

Робот, но ако поискаме става автомобил

За много хора едва ли е нужно да се обяснява, какво представлява „Трансформърс“. Феновете на тези филми – анимационни и игрални, са милиони. Цели поколения са израснали с тях. Не са малко и тези, чиито представи за това, какво е робот, са изградени точно от тях. Филми, видеоигри, комикси, сувенири, играчки – „Трансформърс“ се превърна в една невероятно печеливша индустрия.


Цялата сага започва през все по-далечната 1984 година при партньорството на две компании – американската Hasbro и японската Takara. В резултат на това се появяват роботи, които могат да се преобразуват (трансформират) – в животни или автомобили например. Те идват от една далечна планета – Сайбъртрон и както си се полага са добри (аутоботи) и лоши (десептикони).


Особено популярни трансформърите станаха в Япония – там те са сред любимите играчки не само на деца, но и на възрастни. Това мотивира японски инженери да разработят свой реално действащ трансформер. В реализацията на проекта, наречен J-deite RIDE, участват различни японски фирми, обединени от компанията Asratec. Тя пък е подразделение на една от най-големите корпорации на планетата за високотехнологични продукти – Softbank.

Роботът J-deite RIDE е способен да се превръща от автомобил в робот и обратното.
Висок е 3,7 метра и тежи 1600 килограма. Съставен е от 49 подвижни части. Когато е поставен на двата си крака, може да върви с максимална скорост от 100 метра в час. Но тези негови внушителни параметри съвсем не му пречат да се трансформира за около минута и да се превърне в четириметров двуместен спортен автомобил.

И той действително да може да пътува със скорост до 60 км/час. Енергията за движение получава от електромотори.
Ако се намираме в автомобила, можем да останем в него и по време на трансформацията му в робот. Той е първата подобна машина в света, която може да носи на борда си хора. Имаме възможност да го управляваме както от кабината, така и извън нея, дистанционно.


Сегашният вариант на трансформера J-deite Ride подлежи на развитие. Предвижда се до две години да се появи негова подобрена версия, в която той ще порастне до 5 метра.
Но мисията на J-deite Ride е много по-различна от вечно воюващите трансформъри аутоботи и десептикони.

Неговото предназначение е да забавлява хората в паркове и атракционни. Вероятно ще стане  желан гост и на всевъзможни изложби, корпоративни партита, улични празници и пр.