Русия, която не познаваме

Русия, която не познаваме

https://img02.rl0.ru/ff736075b5e88f76e5a745fcb73ab141/e320x210/news.rambler.ru/img/2016/08/01173721.104477.2830.jpg

За новата бюджетна 2020 година Държавният департамент на САЩ планира да отдели 661 милиона долара, само за дискредитиране на образа на Русия. Освен тези огромни суми, директно предназначени за промиване на мозъци, още 500 милиона долара ще бъдат предоставени на други държави. С една задача: и те да се включат в борбата с руското “злонамерено влияние в Европа, Евраазия и Централна Азия”, както е записано в бюджета.
Особено внимание в подготвяната поредна тотална пропагандна кампания срещу Русия, се обръща на балканските държави, включително и на България. Както съобщи авторитетната американска информационна агенция Bloomberg, САЩ и съюзниците му подготвят цялостна стратегия за противодействие на “руското влияние” в тази част на Европа.
Наивно е да се мисли, че колосалната и нестихваща нито за миг антируска дезинформационна кампания, не носи резултати. Напротив, една съвсем немалка част – най-вече от младите българи, и понятие си нямат що за държава е Русия. За тях тя е една изостанала, бедна страна, към която не си струва да се гледа. От мига на появата си на белия свят, мозъците им се перат неуморно и интензивно от родни медии, за да бъдат вградени в тях ненавист и невежество към тази велика държава.
Струва ли си човек в нашето и без това напрегнато всекидневие, да обръща внимание на това, което са замислили за следващата година САЩ и съюзниците им, по повод на Русия?
Стивън Франд Коен е историк, почетен професор на университетите в Принстън и Ню Йорк, един от най-добрите изследователи на Русия в света. Наскоро той предупреди за пореден път, че американските “ястреби” могат да доведат до реална война с Русия. Без каквито и да са доказателства, те посвещават огромни усилия за нейното демонизиране. И всеки несъгласен с възгледите им, се подлага на чудовищна атака. В доказателство на своето становище, проф. Коен привежда в статията си много примери за това, как американските медии дезинформират населението не само в САЩ, но и по света.

https://f11.pmo.ee/JGOH2DPk0q7H0fiin49NPKBovPc=/1200x630/smart/nginx/o/2018/11/08/11557965t1hd0da.jpg

Проф. Коен напомня на читателите и за законодателния проект за защита на американската безопасност от кремълска агресия (the Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019 – DASKA). В него Русия се обвинява във “вредно влияние” и “агресия” в света, без да се привеждат, каквито и да е доказателства за това. Американските сенатори предлагат спрямо нея един единствено възможен подход: война, подчертава проф. Коен.
Проблемът, обаче, е в това, че поредната русофобска кампания, която неизбежно ще ескалира след пристигането на американските долари, предназначени за това и у нас, съвсем не е безвредна. Проф. Коен припомня, какво са писали руски писатели – че словото също е дело и то има твърде сериозни последици. Особено, когато думите ги изричат влиятелни хора. Те са в състояние да разпалят и реална война. Най-вероятно управляващи елити в САЩ и на Запад не са и чували мъдрата сентенция, завещана ни от нашите древни предшественици: всички войни започват в умовете на хората. А в Третата световна война няма да има победители – просто живота на планетата ни повече няма да го има.
Стотиците милиони долари, които Америка планира в следващата година за разгаряне на антируска истерия, съвсем не са случайно решение. Проблемът е, че все повече хора в Европа, а и в света разбират, че не Русия е рисковия фактор днес. Така проучване, проведено неотдавна в Германия показа, че болшинството нейни граждани (56 на сто) смятат точно САЩ, за главната заплаха за мира в света.

https://www.oblgazeta.ru/media/article_photos/94516f4c35321cadc8a05b19c7e766a5ed041805ad0125aa3c04f959.png.1024x0_q85.jpg

Освен лъжата за Русия като страна-агресор, друг любим мит на западната пропаганда за нея е, че това е една изоставаща, едва свързваща двата края държава. И санкциите, които вече пета година са и наложили САЩ и Запада, окончателно я съсипват и не и дават никакви шансове за прогрес.
Така ли е наистина? Ето само два най-пресни примера за абсурдността на подобни твърдения.
Проучване на корпорацията Microsoft показва, че около 30 на сто от руските компании сега активно внедряват изкуствен интелект (ИИ). Това е най-високият относителен дял сред всички държави, които са били анализирани от Microsoft – Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Великобритания и САЩ. Средно в света този показател е 22,3 на сто, а във Франция – 10 на сто. Над 90 на сто от руските мениджъри искат да работят с професионалисти в областта на ИИ, докато в света този показател е 67,3 на сто. Около 30 на сто от руснаците са готови да отделят допълнително време, за да се адаптират към новите условия за работа срещу 20,3 на сто средно за света. В Русия най-добре осъзнават колосалния потенциал на ИИ като технология за развитието на бизнеса. И са наясно, че тези, които по-рано от другите пристъпят към осмисленото му внедряване, ще получат сериозни конкурентни преимущества.
Обяснението, защо точно Русия е световен лидер в света по активно внедряване на ИИ, е във високата култура на руските специалисти. Точно тя позволява на ръководителите на тамошни компании да оценяват и прилагат ИИ. За експертите на Microsoft в Русия напредничавите ръководители на бързоразвиващи се компании, са несравнимо повече, отколкото в другите развити икономики.

Русия полага изключителни грижи и за образованието на своите млади хора. Там осъзнават, че създаването на условия, които да стимулират техните дарби, са предпоставка за достигане на висока конкурентоспособност на икономиката и на отбранителната и способност. Това се отнася и до най-важната днес област – програмирането и ИИ. Точно в Русия се подготвят едни от най-добрите специалисти в тази област в света.
Доказателство за това е и току що приключилата в Конгресния център Алфендега в Порто, Португалия, най-престижна олимпиада по програмиране International Collegiate Programming Contest (ICPC). За втора поредна година руски екип елиминира представителите на такива престижни университети като MIT и Токийския университет. Руските студенти – четвъртокурсника Михаил Ипатов и третокурсниците Григорий Резников и Владислав Макеев от Московския държавен университет (МГУ), подготвяни от Елена Андреева, спечелиха званието световни шампиони. Впрочем до финала достигнаха общо 10 екипа от различни руски университети – доказателство за изключителното ниво на образованието по програмиране в Русия. Страната е лидер по спечелени титли от този най-авторитетен шампионат по програмиране – седем пъти титлата са я вземали студенти от Университета ИТМО и четири пъти – от СПбГУ. От другите държави по три победи имат само студенти от Станфорд и Шанхайския транспортен университет. Съвсем справедливо следващата олимпиада по програмиране ICPC – през 2020 г., за първи път ще се проведе в Московския физико-технологичен институт.

https://wallbox.ru/resize/1024x600/wallpapers/main/201428/1e92105cf6a59da.jpg

Истината е, че Русия няма нищо общо с пропагандните измислици, които сътворяват и тиражират за нея противниците и. Тя е динамично развиваща се, високотехнологична държава, която влага необходимите ресурси не само за укрепване на отбраната си, но и за развитие на своята икономика.
Страна – един от настоящите и бъдещи лидери на планетата.