Светлина, която ражда вълшебства

Светлина, която ражда вълшебства

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е FabrizioCorneli_swing.jpeg

Има всякакви художници: едни работят с четки и бои, други с нестандартни материали – от вино до пирони. Фабрицио Корнели (роден е през 1958 година) не се нуждае от всичко това, защото си има светлина.

Самият той я определя като енергия, която създава форми. Доказателство, че е прав са неговите сенчести скулптури – нужна е само светлина, за да се уверим, че те наистина са потресаващи.

Неговите металически обекти са поставени на стената, но никой не може да предположи, че всъщност става дума за картини преди да се появи светлината. С нея се раждат истински вълшебства.

Повече от две десетилетия Фабрицио разработва и усъвършенства своя уникален стил. През това време той усвоява леярския занаят и се научава да отлива металически детайли, които са нужни за композициите му.

shadow-art-light-fabrizio-corneli-6

Неговото творчество е още едно потвърждение за невероятните възможности на т.н. хибридни знания. То е синтез на геометрически изчисления и философски размисли за живота и хората. Художникът взема идеи и техники от  Ренесанса и ги пренася в нашата дигитална епоха. И се случват истински чудеса.

Любопитно е и това, че Фабрицио не твори само за изложбени зали, за закрити помещения. Той поставя свои произведения на фасади на здания и когато върху тях се спрат слънчеви лъчи или улично осветление, те се появяват.

shadow-art-light-fabrizio-corneli-11

При това по един начин изглеждат на естествено осветление и съвсем другояче на изкуствено. Негови произведения могат да се видят по фасади на домове в Брюксел, Рим, Барселона, Берлин, Париж и други градове.

Фабрицио Корнели – един художник, който е намерил своя път до сърцата на хората…