Себе си не може да защити, камо ли пък нас!

Себе си не може да защити, камо ли пък нас!

https://topcor.ru/uploads/posts/2020-04/1585996472_5757.jpg

Имаме скъпи гости на родното Черноморие – България е домакин на военните учения на НАТО „Breeze“. Те следват току що приключилите други натовски маневри в Черно море. Припомням ви, че  Sea Breeze 2021 се проведоха от 28 юни до 10 юли. В тях участваха около 4000 военнослужещи, 40 бойни кораба, катери и спомагателни съдове, 30 единици авиотехника, над 100 автомобила и бронирани машини. Сред основните участници бе и корветата „Бодри“ от славният ни военно-морски флот. Нашите юнаци със своите съюзници репетираха в непосредствена близост до границите на Русия как да я сразят, ако тя продължава да бъде лоша и да не изпълнява нарежданията им. А това, че руснаците са коварни и най-вече негостоприемни, пролича и в отношението им към британския военен кораб „Защитник“. Той  на 23 юни реши просто да се поразходи навътре в техните териториални води. Наглите руснаци вместо да почерпят неговия екипаж с водка и сельодка, започнаха да го плашат с катери и самолети, дори хвърлиха и няколко бомби по пътя му. Е, „Защитник“ им показа, какво означава британско достолепие – с неприкрито презрение той незабавно смени курса си и се отегли от неприветливата Русия.

Българското учение Breeze се провежда от от 11 до 19 юли и в него участват над 2000 военнослужещи  от Великобритания, Украйна, Албания, Белгия, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Турция. Задействани са 30 кораба, три самолета и 8 вертолета. Но най-важното е, че тук са и бойни кораби на лидера на НАТО и най-могъщата военноморска сила на планетата – САЩ! Това е невероятно силно послание към вероломна Русия – тя трябва най-сетне да разбере, че малка България има кой да я защити, ако  след  многобройните шпиони, които непрекъснато ни изпраща, реши и да ни окупира. Америка е тук със своя военноморски флот (ВМФ) и няма да позволи да има нов Девети септември и последвалите го десетилетия неистови мъки и страдания на българския народ. Русия трябва да осъзнае най-сетне: славният  ВМФ на братска Америка вече трайно е  в Черно море и ако се наложи той за броени часове ще разгроми нейния агресивен Черноморски флот.

Ето такива мисли най-вероятно минават в главите на  многобройните простосмъртни фенове на Америка,  които всяка вечер жадно попиват новини за нея от родните телевизии. Невроните им са така подредени, че да не допускат други послания –  мощна  система за промиване на мозъци е започнала да ги програмира от деня, в който те получиха свободата си от  тоталитаризма. А да не говорим пък за разните там политици-демократи/либерали, атлантически клубове, неправителствени организации, медии, розовеещи преподаватели от родни университети и др. Те най-после  могат да заспиват ида се събуждат спокойни за имотите си и за  банковите си сметки, дебелещи благодарение най-вече на Америка.

Но има проблем – неголям, но е налице: военноморският флот на Америка не става за война! До този извод стига Кейт Бачълдър Одел в свойта публикация във влиятелната американска медия The Wall Street Journal. Тя се позовава на доклад, изготвен по поръчка на Конгреса на САЩ от генерал-лейтенант Робърт Шмидъл и контраадмирал Марк Монтгомъри.  А поводът да бъде той направен са поредица от скорошни катастрофи, случили се с кораби на ВМС на САЩ: боен кораб, горящ в Сан Диего, два сблъсъка с разрушители в Тихия океан  и др. Авторите на доклада са интервюирали множество служители от различен ранг на ВМФ и така са стигнали до ключовия извод:  командването на бойните кораби е заето с внедряване на бюрократични новости, а не с трениране на военни навици. Офицерите  очакват да бъдат награждавани точно за подобна дейност, а не за способност да водят битки. Американският ВМФ днес не се занимава с подготовка за бойни действия, а преживява „криза на лидерството и културата“. Вместо да овладява науката за управление на кораби и тяхното въоръжение, той преминава курсове по обучение на „политкоректност“ и толерантност.

https://ianed.ru/wp-content/uploads/2021/04/1544088983_e-news.su_75349162.jpg

Контраадмирал Марк Монтгомъри си спомня, че когато той е бил млад офицер във флота, са ги готвели за битки със съветския военен флот. Тогава американските моряци са изучавали видовете кораби на СССР, броят на ракетите и другото оръжие на тях. Впоследствие във ВМФ все по-малко време е било отделяно за трениране на навици, необходими за реални бойни действия на море. Ето защо американският  ВМФ  вече е  загубил своята боеготовност, превърнал  се е във флот, способен само да „се носи по течението“. И не е в състояние да върши нищо повече. Офицерите от ВМС се подготвят лошо, за това се отделят все по-малко пари, а програмите за обучението им непрекъснато се модернизират, но с единстгвената цел да се намерят нови възможности за икономии. Младите офицери са неподготвени за реални бойни действия, такива те остават и след  години, когато биват повишени в звания. Резултатът е, че в американският ВМФ има много малко компетентни командири на кораби и щабни офицери. А всичко това неизбежно се отразява на общото състояние на ВМФ на Америка, обобщава The Wall Street Journal.

И това далеч не е единственият  проблем, който съсипва боеготовността на днешния американски ВМФ.  Джоузеф Кларк пише във  The Washington Times за деградиралата американска корабостроителна индустрия. Той припомня, че Китай вече разполага с най-големия военен флот в света. А САЩ дори и да поискат не са в състояние да получат нови мощни бойни кораби – собствената им корабостроителна индустрия е в упадък от средата на 90-те години, пише The Washington Times. Сега ВМФ разполага само с  четири държавни корабостроителници, които обслужват атомния флот. Други около 20 частни компании са сертифицирани за строителство и поддръжка на кораби с неядрени силови двигатели. За сравнение: Китай разполага с над 1200 корабостроителници за своя флот, според оценка на Rand Corporation. Деградацията на корабостроителната индустрия в САЩ непосредствено се отразява с намаляване на боеспособността на ВМФ, обобщава The Washington Times.

Фред Рид е известен американски журналист, който от дълги години следи състоянието на американските въоръжени сили. Негови публикации са се появявали в медии, като Army Times,  Soldier of Fortune, Federal Computer Week, The Washington Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, Harper’s, National Review, Signal, Air & Space и др. В своя много интересна статия, озаглавена  „Неизползваните военни“, той пише, че американския ВМФ не е воювал от 1945 г. Затова военните приемат, че няма да се бият докато са на служба и правят всичко, за да се наслаждават на живота си. Те избягват да анализират недостатъци на обучението и на оборудването на корабите, не се и интересуват от тяхното отстраняване. Военноморските сили изчерпват запасите си от крилати ракети „Томахавка“ например, а впоследствие откриват, че производството на нови отнема много време.

https://get.wallhere.com/photo/2048x1363-px-53-Pave-Low-mh-United-States-Navy-USS-Essex-1410885.jpg

На американските въоръжени сили винаги се казва, че са най-добре екипирани, най-добре обучени, най-смели, най-страховити военни, които светът някога е виждал. Само, че не са. За съжаление, китайските противокорабни ракети се оказват доста по-добри от очакваното  и ако се наложи, три американски разрушителя ще са се превърнали много бързо в скрап, пише Фред Рид.

За него американския ВМФ никога не е бил под обстрел и не смята, че някога ще бъде. Повечето от корабите му са без броня – едно попадение на противотанкова ракета ще ги отстрани от битката.  Това важи  не само  за корабите Aegis от клас Tico, но и за новите Arleigh Burkes. Американският ВМФ е убеден, че не може да бъде ударен. Докато истината е, че може и още как, обобщава Фред Рит.

Такава е истината за американския ВМФ – той себе си не може да защити, камо ли пък съюзниците си. А още по-малко пък прекрасната ни Татковина, за която въобще не му и пука.

Ще се съгласите, че това си е определено неприятна новина за неговите безбройни фенове по света.

Но най-вече у нас!