Секс за здраве: 2 част

Секс за здраве: 2 част

Специалисти от Кралския университет в Белфаст, Великобритания, осъществиха изследване на  зависимостта между общото състояние на здравето и редовността на половите контакти. Заедно с това учените  анализираха данните за смъртността сред около 1000 мъже на средна възраст за десетгодишен период. Сравнявани бяха хора с еднакво материално положение, възраст и състояние на здравето, но които водят различен полов живот. Основният извод: сред мъжете, които имат най-много оргазми, показателите за смъртност са наполовина по-ниски в сравнение с тези, които изобщо не са се занимавали със секс.
Редовният секс ни осигурява куп добри неща. Така след него нараства производството на хормона пролактин, което заставя стволовите клетки в мозъка да образуват нови нейрони в центъра на обонянието. Намалява риска от сърдечно заболяване – при мъжете, които се занимават със секс три пъти седмично или по-често, вероятността от инфаркт и инсулт се снижава двойно.


Ако правим често секс ще нормализираме и теглото си. Причината за това е простичка: един страстен полов акт изгаря 200 калории – примерно толкова, колкото с 15 минути бяг или партия скуош. При сексуално възбудения човек честотата на пулса се увеличава от 70 до 150 удара в минута – точно както и при спортсмена, който прилага максимални усилия. Освен това съкръщаването на мускулите по време на половия акт активира таза, бедрата, ръцете, гръдната клетка…
Заниманието със секс увеличава производството на тестостерон, което води до укрепване на костите и мускулите. “Средностатистическата” дама (с тегло около 65 кг.) има избор: да изиграе партия тенис или да се заеме със секс – по количеството изгорени калории, тези занятия са равностойни.  26 минути любовни игри заменят половинчасов крос. Не случайно определят кревата и като най-добрия спортен уред, който някога е бил изобретяван.


Хората, които редовно правят секс не познават депресията. При това е от значение и как общуват партньорите. Изследване, което е проведено от американския психолог  Гордон Галъп е установило, че сексуално активните жени, чиито партньори по време на половите акти не са ползвали презервативи, са по-малко подложени на депресия в сравнение с жените, чиито партньори са се възползвали от тях. Едно от възможните обяснения е, че простогландина – хормон, който се съдържа в спермата, навлиза в женските полови пътища, регулирайки с това и производството на женски хормони.

Сексът е отлично обезболяващо средство. А това е така, защото непосредствено преди оргазъма равнището на хормона  окситоцин се повишава пет пъти в сравнение с неговото нормално състояние. Това на свой ред довежда до образуване на ендорфини (хормоните на радостта), които оказват болкоуспокояващ ефект при всеки тип болка, започвайки от главоболие и завършвайки с артрит и мигрена. При жените секса води до производството на естроген, който може да потисне болките, свързани с предменструалния период.


Сега преди зимата кашлящите и подсмърчащи хора около нас осезаемо се увеличават. Растат и опашките по аптеките от хора, които се опитват да се справят с грипа и простудата. А всъщност има далеч по-приятен начин да недопуснем този проблем до себе си – секса. Проучване е установило, че при хората,  занимаващи се със секс един или два пъти седмично, количеството на антителата, наречени имуноглобулин А, е с 30 на сто е по-високо, отколкото при тези, които се занимават с него по-рядко. Тези антитела укрепват имунната ни система, която най-успешно и безопасно може да се справи с всеки нашественик, атакуващ здравето ни.
Няма да е зле да спомена и за други ползи от редовния секс – подобрено състояние на пикочния мехур, на зъбите (в спермата се съдържа цинк, калции и други минерални вещества, които забавят разрушаването на зъбите) и др.
Сексът тренира  сърцето ни – във фазата на оргазъм то силно се натоварва: кръвното налягане на здрав човек може да достигне 200/120 мм живачен стълб, пулсът – до 180 удара в минута. Но тъй като природата е заложила в този момент организмът да е мобилизиран изцяло, той издържа това опасно натоварване. Нещо повече – колкото по-често се повтаря то, толкова повече се укрепва сърдечният мускул.