Сериал, който ни зарежда с човечност, топлота и мъдрост

Сериал, който ни зарежда с човечност, топлота и мъдрост

През януари тази година знаменитият руски сериал “Маша и Мечока”, навършва юбилей – той се появи в началото на 2009 година. И скоро след представянето си получи 16 престижни награди. Включен бе в програмата на фестивала на анимационни филми в Анси (Франция). Американското списание Animation Magazine, го постави в списъка на проектите, които най-вероятно ще станат класика в бъдеще.
За своя десети рожден ден “Маша и Мечока” се сдоби с чудесен подарък: една от неговите серии – “Маша плюс каша”, влезе в Книгата на рекордите на Гинес. На сайта на Guinness World Records можем да прочетем, че най-разпространеният мултфилм/анимационен филм на видеохостинга YouTube, е “Маша и Мечока: рецепта за катастрофа”. Така е преведено названието на оригинала “Маша плюс Каша”, за англоезичните страни. До 18.12.2018 година тази серия е гледана 3,358,652,620 пъти. Гинес припомня, че семейният анимационен 3D мултфилм, е създаден от Олег Кузовков и екипа на „Анимаккорд“.
“Маша плюс Каша” стана най-популярното анимационно видео на YouTube и единственото нарисувано видео, влязло в петицата на най-гледаното съдържание на тази платформа, откакто тя съществува.

Но и другите серии на “Маша и Мечока” събират огромна зрителска публика. Така епизодите “Приятен апетит” и “Голямото пране” имат над един милиард преглеждания на YouTube. Официалният канал на сериала има около 19 милиона абоната и над 17 милиарда преглеждания. На страницата на мултфилма във Facebook последователите са над пет милиона. Общо сериала досега е събрал над 42 милиарда гледания на YouTube. Той е преведен на 36 езика, радва хората от над сто страни в света – САЩ, Канада, Китай, Тайван, Израел, Южна Корея, Индонезия, Латинска Америка, Близкия Изток…
Милиони хора в света харесват “Маша и Мечока”, но не и експертите по пране на мозъци. Неотдавна във Великобритания “Маша и Мечока” бе обвинен в страховито престъпление: мечока, символ на Русия, е показан в сериала като твърде добър! За манипулаторите той задължително трябва да е страшен и ужасен. Иначе Русия се представя положително, а това влияе пагубно на масовото съзнание. А професор Антъни Глийс – преподавател от Бъкингамският университет, определи Маша като зло и противно момиченце, с неприятен характер, а на всичко отгоре и твърде решително.

Трябва наистина да не си съвсем адекватен, за да правиш подобни изказвания. Впрочем това е още едно доказателство за невероятния успех на “Маша и Мечока”.

Но подобно отношение към всичко, което може да бъде свързано с Русия, вече се среща не само на Запад, но и у нас. Влязах в известен български сайт – беше ми любопитно да видя, как са отразили новината за успеха на “Маша и Мечока”. Публична тайна е, че сайта е един от многото у нас, щедро спонсорирани от американските данакоплатци. След като прочетох няколкото реда за попадането на филма в книгата на Гинес (един от триковете на манипулаторите е отвреме-навреме да съобщават и истини – така се отхвърлят евентуални обвинения в тенденциозност), погледнах и към коментарите, появили се под информацията. Съжалих, че съм го направил – буквално бях отвратен от изписаните глупости и невероятната злоба, която лъхаше от тях. За пореден път се уверих, че човешката тъпота е неунищожима и безгранична.
Враговете на Русия и у нас вече никак не са малко. За да ги има работи денонощно мощна пропагандна машина – телевизии, радиостанции, печатни издания, сайтове… А за подготовката на кадри за работа в тях, се грижи дори цял факултет на Софийския университет – Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК).

Студенти са ми казвали, че преподаватели от специалността “Журналистика” не пропускат възможност да внушават у тях ненавист към Русия. Ако проследим географията на техни специализации в чужбина, участието им в някои проекти например, не е трудно да се досетим, че едва ли го вършат безкористно…
Доказателство, обаче, за това, че русофобската истерия е безсмислено занятие, е и любовта на хората към този прекрасен сериал. Напук на враговете на Русия, “Маша и Мечока” навлиза победоносно във второто си десетилетие.

А след броени дни ще се появи и най-новата серия – “Целият живот е театър”.
Чакам я с нетърпение не само аз, очакват я и милиони хора на планетата. За да се насладим на човечността, топлотата и чудесното настроение, които ни дават неуморимата и енергична Маша и добрия и мъдър Мечок.