Скоро няма да имаме нужда от шофьорски книжки

Скоро няма да имаме нужда от шофьорски книжки

Каквито и промени да се случват в живота ни, в основата им е развитието на технологиите. Когато работех като вестникар едни от хората, с които най-често си общувах в редакцията, бяха машинописките. Много мили жени, които с невероятна скорост и безпогрешност разпечатваха в нужния ни формат ръкописи, изпращани от всички краища на страната ни. А след като ги редактирахме те отново се връщаха при машинописките – за да ги препишат на чисто и да заминат при печатарите.

Днес от тази професия и спомен няма. А сред прогнозите за близкото бъдеще е, че професията шофьор ще изчезне. И не само това, но и книжките на нас, аматьорите, повече няма да са ни нужни.
Основание да направим подобен извод са успехите, които различни компании вече са постигнали в областта на безпилотните автомобили. Сред тях е General Motors (GM), която след броени месеци ще предложи на пазара своята кола без волан и педали. Тя е създадена на базата на модела Bolt EV.

Two self-driving Chevy Bolt EV cars are seen during a media event by Cruise, GM’s autonomous car unit, in San Francisco, California, U.S. November 28, 2017.
Нейният напълно автономен автомобил ще се появи на пазара догодина. Компанията се обърна с искане към американското правителство да одобри промени в 16 автомобилни стандарта. Без това няма как да започнат изпитанията на новия автомобил. В мига, в който надзорните органи във Вашингтон дадат нужните разрешения, GM ще започне да тестира около 2500 модифицирани коли Chevy Bolt на пътищата в седем щата.


За автоматизацията на колите в компанията GM отговаря екипа на стартъпа Cruise Automation. Той бе купен от автогиганта през 2016 году за един милиард долара. Днес автопилата на GM е признат за един от най-прогресивните. Cruise Automation вече пусна безпилотни таксита, но те сега обслужват само сътрудници на GM.
Chevy Bolt не е фантастика – от 2019 година тези автомобили ще произвеждат серийно в стотици хиляди броя и ще са на пътя всекидневно. Пътникът просто ще се качва и колата ще го отвежда в желаната точка.


Робомобилът на GM има няколко равнища на системите за сигурност, всяко от което е независимо от отказ на другите. Той е с няколко резервни акумулатори, които при разваляне на основните захранват системите от критично значение и сензорите. В режим на реално време автомобила дава информация за състоянието на всеки датчик, сензор и елемент, който участва в процеса на безпилотното движение.

Не съществува сценарий, при който автомобила да “ослепее” – ако откаже един сензор, обзора го осигуряват останалите. А ако възникне непредвидена ситуация и се наложи автомобила да спре, то в новите коли Chevy Bolt има бутон за екстрено спиране.
Скоро се предвижда да започне да действа и друга програма за превоз на пътници в околностите на Финикс – столицата на американския щат Аризона.

В градът, чието население е над 1450000 души, се осъществява Waymo – проекта за автономни автомобили на Гугъл. При него се използват самоуправляеми миниванове Chrysler Pacifica. Те са снабдени с допълнителни датчици, камери, радари, които им позволяват да се движат без водачи. За този проект на Гугъл не са му нужни разрешения от правителството.


Американците далеч не са единствените, които разработват тази невероятно перспективна пазарна ниша. Аз вече писах за симпатичното създание на знаменитата компания „Даймлер АГ“: безпилотния автомобил за града smart vision EQ fortwo. В него също липсват така познатите ни педали, няма и волан. Но въпреки миниатюрния вид на колата, пълната автоматика в нея е увеличила осезаемо пространството за пътника.


Разказах ви и за интересния проект на руснаци – “MatrЁshka”. Това е напълно автономен транспорт, който ще е в състояние да превозва пътници, товари, да бъде използван и от комунални служби. Една от ключовите разлики на руската платформа от други нейни аналози в Русия и на Запад, е нейната универсалност. Тя е построена на принципа на заменяеми модули. На основата на безпилотната платформа с лекота и за не повече от 15 минути, се сменя маршрутка с леко товарен автомобил, а машина за бърза помощ се превръща в кола за почистване.


Затова твърдението, че шофьорските ни книжки скоро няма да са ни необходими, съвсем не е плод на развинтена фантазия. Те ще отидат там, където вече сме поставили стационарния си телефон. За да ни напомнят за един друг свят, много различен от този, в който ни предстои да се окажем.
Скоро, много скоро.