Скритата страна на обкръжаващия ни свят

Скритата страна на обкръжаващия ни свят

Има художници, които вместо задушни ателиета и лъскави галерии, предпочитат да рисуват и излагат картините си на улицата. Там, където тече живота и където на творбите им могат да се радват не малцина, а мнозина.
Сред тях е и испанеца от Барселона, познат с псевдонима си Pejac. Той пътешества и рисува в много градове на света. За основа на картините си ползва стени, прозорци, мостове, уличния асфалт… Работи с прости цветове – обикновено черно и бяло. Но създава поразителни неща. И немалко от тях са толкова реални, че ти се иска да ги докосваш.

Pejac обяснява пред журналисти своето разбиране за изкуството:

-За мен движеща сила са и тъгата, и хумора. Работите ми са особен поетичен език, същността на който не се свежда до визуалната красота. Тя е в скритата страна на обкръжаващия ни свят.

Pejac признава, че се вдъхновява от реакцията на хората – те са, които го карат да рисува по улиците. За него живота на немалко от възрастните хора тече по инерция. И това могат да изменят или лоши новини, или някакви външни стимули.

-Ако успея да заставя хората да се замислят, то от моята работа има смисъл – казва художника.
За Pejac улиците принадлежат на всички. И когато създава там работите си, то те могат да бъдат видяни от най-различни хора. Затова той обикаля света и рисува – в Милано, Токио, Москва, Сеул, Париж, Истанбул, Лондон, Хонконг…

Неравностите по стените и улиците допълват и подчертават работите му. И всяка една от тях отразява атмосферата на конкретния град, в който е рисувана.
Това, което прави този художник е много красиво. Изящните му рисунки не просто допълват уличното пространство: те оригинално и очарователно променят скуката в неговия облик. А ако се вглеждаме внимателно в тях ще откриваме и скритите послания, които Pejac ни изпраща.
Повече за последните работи на този интересен и талантлив художник можете да видите тук.