Смартфон или работещ мозък: изборът си е наш

Смартфон или работещ мозък: изборът си е наш

 

 

Шофирам. Трафикът в столицата ни, както всеки ден е убийствен. Пешеходна пътека. Виждам младеж, който се готви да стъпи на нея. Спирам. Отпред и зад мен десетки колеги правят същото. Младежът се движи с темпото на 243-годишна костенурка, без да откъсва погледа си от екрана на смартфона. По едно време спира по средата на пътеката и започва да щрака с пръсти по екрана – пише си нещо човека. После продължава с костенурското темпо движението си.

Шофьорите са изнервени, а оловото от буботещите двигатели на колите им залива пространството. Най-накрая младежът стъпва на тротоара и все така, без да откъсва погледа си от екрана, продължава по пътя си.
В метрото съм. Пиков час. На спирката една тълпа слиза, друга незабавно заема мястото и. Онова, което ги уеднаквява, е впереният поглед в смартфоните.


Проучване във Великобритания сред 4000 британци показа, че са се появили зомбирани поколения. Средно анкетираните са се вглеждали в смартфона си по 1,1 милиарда пъти на ден. Британците ги вадят при всеки удобен случай: в обществения транспорт и на работа – над 60 на сто, по време на срещи с приятели – около 50 на сто. С него си правят снимки 95 на сто, като две трети незабавно ги споделят в социалните мрежи.


Проучвания и на авторитетния център Pew Research сочат: 46 на сто от американците не могат да живеят без своите смартфони. Те са все по-зависими от мобилните си телефони за получаване на нова информация, общуване и развлечение. Но при младите хора този относителен дял е почти 100 процента!


Проблемът е, че зависимостта от смартфона директно и негативно се отразява на мозъка на младите хора – тя променя неговия химически състав. Професор Хюнг Сук Сео от Корейския университет в Сеул със своя екип, е провел магнитно-резонансна спектроскопия (MRS) на момчета и момичета, на които била поставена диагноза “зависимост от смартфон”. Други техни връстници били в ролята на контролна група.

Те са измерили равнишето на гама-аминомаслената киселина (GABA) – вещество, което понижава или забавя сигналите на мозъка ни, въздейства на зрителните и моторните функции. Наблюдавали са и за равнището на глутамат-глутамин (Glx), който пък възбужда невроните ни. И така са установили, че в сравнение със здравите тинейджъри съотношението GABA към Glx в мозъка на зависимите от смартфоните си млади хора било повишено. Подобни показатели се установяват при хора, които страдат от безпокойство, депресия, тревожност, безсъние…


Или простичко казано пристрастеността към смартфоните незабелязано променя химията на мозъка ни, което съвсем не е добре за него. Като цяло това затруднява процеса на мисленето, отразява се и на емоционалния интелект на човека. Учените са установили, че прекаленото използване на смартфона влияе негативно на цялостната всекидневна дейност на тинейджърите – започвайки от техния социален живот и завършвайки със съня им.


В такива случаи е най-добре да си спомним великия завет, който са ни оставили древните ни предшественици:
– Последният и най-висш дар на човека от боговете, е чувството за мярка!