Снимка от една ръка разстояние

Снимка от една ръка разстояние

 

Вероятно не само за мен е необяснима манията, появила се в последните няколко години: хора да се самоснимат при всяка възможност – на улицата, в парка, в кафенето, в магазина, пред огледалото… Селфи е снимка от една ръка разстояние, която човек сам си прави, за да я качи после в социалните мрежи или на платформи за обмяна на фотографии (Facebook, Instagram).
Селфи е продукт на съвремената дигитална епоха, която роди социалните мрежи и възможността да се свързваш дистанционно с хиляди и дори милиони хора на планетата.

Виртуалният свят става все по-привлекателен от реалния – той ти дава самочувствие, начин да демонстрираш качества, които въобще не притежаваш. Посредством снимката имаш възможност да привлечеш вниманието на хора, които на живо едва ли би могъл да достигнеш или те не биха те забелязали. Селфи ти дава възможност да избягаш от травмите на суровата действителност, за които не всеки е подготвен.

То компенсира онова, което човек не намира във всекидневието – нужното му социално признание например. И нерядко зад привлекателната фотография се крие пустота и безмисленост, безцелно прахосване на време.
Има хора, за които селфи се превръща в единствен смисъл на живота и неслучайно психолози и социолози изучават това явление. За повечето специалисти човекът, който е обсебен изцяло от селфи, по-скоро е нарцис, самовлюбен или е без самочувствие, неуверен в себе си.

Никак не са малко и хората, които постоянно търсят нужния ракурс за да се самофотографират, защото имат психическо разстройство – дисморфофобия (страх от собствена грозота) например. Те правят много снимки, докато не намерят онази, на която изглеждат особено впечатляващо. Преди време нашумя случая с британския тинейджър Дани Боуман, който се самоуби, защото бе недоволен от това, как изглежда на снимките, които си бе направил. Хлапакът прекарвал по десет часа на ден, правейки над 200 селфи, опитвайки се да създаде идеалната си снимка. За да впечатли момичето, което харесвал…


И накрая ще ви припомня историята на Уго Корнелиер, жител на град Монреал (Канада), която го направи популярен не само в родината му, но и в света. Той се самоснимал всеки ден в продължение на девет години. Започнал да си прави селфи през февруари 2008 година, когато бил на 12 години. А приключил със снимките през август тази година, когато се ожени. Впрочем за забележителната дата той си направил и единствената снимка, на която е усмихнат – определено този човек трябва да е голям оптимист!


За тези девет години той е събрал над 2500 свои фотографии, които си е направил сам. За своята сватба Уго обобщи всичките си снимки в един видеоклип. Монтираното от тях видео, е с продължителност от две и половина минути.
Досега този клип е видян от над 2 милиона и 275 хиляди души – Уго получи своето късче слава…