Спасител за смартфона ни

Спасител за смартфона ни

 

 

 

Онова, което уеднаквява новите поколения на планетата – от Найроби до Пазарджик, е смартфона. За младите хора той е най-важното нещо в живота им – много по-ценно от храната и съня например. Той или е в ръката им, или го изваждат при всеки удобен случай – в метрото, на среща с приятели, докато се хранят… Само при мисълта, че могат да се лишат от него дори за миг, ги побиват тръпки.


Но смартфонът е продукт, който се троши. И ако бъде изпуснат на пода ще се пръсне на парчета. Ситуация, която като нищо може да доведе собственика му и до инфаркт.
Нещо подобно се случи с Филип Френцел, студент от Германия: изтърва смартфона си и той се разби от срещата с паркета. Тогава го осени една щура идея: да измисли начин, при който телефона ще остане невредим, ако бъде изтърван.

mobile-airbag-phone-drop-protection-philip-frenzel-27

Нещо като спасителна възглавница за смартфон.
Речено-сторено. След 2,5 години, проведени в безброй изчисления и експерименти с различни материали, се появи и неговото приспособление – ADCASE. При фиксиране на падане датчик подава сигнал на пружини, които освобождават пластмасови защитни листенца, монтирани в калъфа. Щом докоснат пода те пружинират и погасяват удара, като така съхраняват невредим смартфона. После листенцата обратно се поставят в калъфа.


Прототипът Филип напечата на 3D-принтер. Неговото защитно устройство предпазва всеки смартфон от всевъзможни удари при падане на бетон, асфалт, паркет…
Неговият проект е успешен, защото той е намерил просто и затова и ефективно решение на сериозен проблем. Доказателство за това е, че изобретението му получи най-висшата награда от престижното Немско общество по мехатроника.


Но далеч по-важното е, че скоро милиони собственици на смартфони ще забравят за един от най-големите си страхове: да не разбият смартфона си…