Стрелата, която поразява всяка цел

Стрелата, която поразява всяка цел

Ларс Андерсън от Дания шокира разглезената от зрелища публика на YouTube, като и показа, какво може да прави човек, въоръжен с лък. Той сразява мишената, като тича, отскача от стени, прелита покрай тях на ролкови кънки. Целите му са както неподвижни, така и мобилни. Обяснимо е, че неговият клип продължава да привлича зрители – досега той е гледан от над 50 милиона души!

Зад невероятните умения на Ларс се крият не само години на упорити тренировки, но и невероятна жажда за знания. По професия той е художник, но е влюбен в стрелбата с лък. И на изучаване историята и технологията на това древно оръжие, той посвещава много часове.

Ларс е не обикновен майстор в стрелбата с лък – той просто няма съперници: състезава се единствено със себе си. За него не е никакъв проблем да изпрати 10 стрели за 4,9 секунди – нещо, което никой друг на планетата не е в състояние да направи. Негов рекорд е да пусне 11 стрели във въздуха преди първата от тях да докосне Земята. Той прави това, което е било по силите на сарацините (араби-мюсюлмани през седми век) – да изстреля 3 стрели за 1,5 секунди.
Стрелбата с лък е е сред най-древните занимания на човека, датиращо от преди 10000 години пр.н.е. Благодарение на лъка и стрелата тогавашните наши предшественици са си осигурявали прехрана, воювали са срещу враговете си. Това е било основно оръжие на воините на Чингис хан (1162 – 1227) – основателя на Монголската империя, най-голямата в човешката история. Тяхната стрелба била наистина уникална: те са пускали стрелата в тази част от секундата, когато коня им за миг е увисвал във въздуха. Тогава те са могли точно да изстрелят от лъка поразяващата врага им стрела.

Днес Ларс ни връща в този отминал свят и ни показва уменията на хора, владеели до съвършенство стрелбата с лък. Като най-добрите от тях и той стреля, като стои или се движи назад, подскача, пада на земята, виси с главата надолу…
За него не е проблем да свали със своя стрела изпратена срещу него стрела. И не само това, но и да я върне обратно към противника.
Ларс ни показва невероятни трикове, на които едва ли е способен друг стрелец на планетата. Стрелата, пусната от него променя направлението си и като заобикаля препятствия, поразява целта.

Ларс изучава много внимателно старинни рисунки, фрески, описания в древни книги. И така открива за себе си забравени техники за стрелба с лък. Той може да свали летяща към него стрела, без да има време да се прицели в нея. Сработват дългогодишните му тренировки и развиваната заедно с тях негова интуиция. Ларс признава, че чувства летяща към гърба му стрела, мълниеносно се обръща и изпраща насреща и своята стрела. И така сразява чуждата.

А ние за пореден път се уверяваме, че стига да поискаме може да постигнем чудеса. Просто защото вътре в нас спят невероятни ресурси. И които се чудят, кога най-сетне ще се осмелим и ще ги разбудим…
За да покорим света – така, както го прави Ларс.