Ще влезете ли в тази кръчма?

Ще влезете ли в тази кръчма?

Забързани в своето ежедневие, натоварени с безброй ангажименти и най-вече с това, как да оцелеем до следващата заплата, не винаги си даваме сметка за дълбоките промени в живота. Една от тях е света на изкуствения интелект (ИИ). Става дума за съвсем нова вселена, паралелна на нашата, която си живее по свои закони, но вече оказва влияние върху всички области на живота ни.
Предлагам ви малка разходка из неговия свят – да хвърлим поглед, какво много скоро ще ни предложат креативни личности, посветили се на ИИ.

На знам как е при вас, но поне аз не се ориентирам лесно в многобройните музикални жанрове – от класиката до електронната музика. На такива като мен в недалечно време на помощ ще притича ИИ, който с лекота ще идентифицира всеки вид музика. При това не по-лошо, от който и да е музикален експерт.
Върху подобен алгоритъм днес работят хора на компанията Cambridge Consultants. Те знаят, че системата за дълбоко машинно обучение работи по-добре, защото тя има обективен поглед върху огромен брой аудиоматериали. Изкуствения интелект сам открива най-добрия подход, за да различи един жанр от друг без предразсъдъци или пристрастност.
Освен в музикалната индустрия, ИИ на Cambridge Consultants може да се окаже много полезен и в медицината – бързо да диагностицира състоянието на здравето на човека с помощта на сензорни сигнали например.
Впрочем изследователи от университета на Нотингам (Великобритания) създадоха вече алгоритъм, който предсказва вероятността от сърдечен пристъп или инсулт с над 70-процентна точност.

В лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха алгоритъм, който с помощта на технологията за дълбоко обучение, позволява на ИИ да използва шаблони на човешкото взаимодействие. В резултат ИИ може да предсказва, какво ще последва по-нататък.
Изследователите са използвали случайни клипове от YouTube – те са търсели материали, които са достатъчно реалистични от гледна точка на описването на всекидневни ситуации. Предоставили са на компютъра видео, на което хората са показани секунда преди изпълнението на някое от следните четири действия: прегръщат се, целуват се, приветстват се с жестове и си стискат ръце. Изкуственият интелект правилно е предвидил, какво ще последва в 43 на сто от случаите (за сравнение – живите хора са познали в 71 на сто).


Алгоритъмът на учените от MIT прогнозира развитието на ситуацията, като използва абстрактни представи. Той се фокусира на сериозни признаци. И което е от особено значение – самостоятелно се обучава. Той използва и визуални представи за да различава онова, което е важно или е незначително в социалните заимодействия. За човека това е естествено, но сега задачата е то да стане достъпно и за изкуствения интелект.
Но това е само началото – няма съмнения, че скоро ИИ ще надмине възможностите на човека и тук. А ако притежава подобни “умения”, то той може да стане безценен домашен помощник. Или в сферата на сигурността например – да предсказва, че скоро ще е необходима бърза помощ или полиция. И да ги повика.

Наскоро на ежегодната си конференция Google представи най-новия си продукт – Google Lens. Става дума за ИИ, който работи чрез камерата на смартфона. Самообучаващият се ИИ използва GPS, за да определи, къде се намираме. Светкавично анализира това, което вижда, разбира контекста.
Ако сме насочили обектива на камерата към витрината на заведение например, веднага ще получим пълна информация за него, включително и препоръки дали си струва да влезем вътре. ИИ използва геолокация, за да идентифицира заведението. Същевременно мълниеносно преравя мрежата, за да открие детайли, които сочат за доволни или разочаровани предишни клиенти на това заведение.
Поглеждаме с камерата към непознато ни цвете – Google Lens незабавно ще ни каже, какво е то, включително неговия клас, вид…

Ако насочим камерата към текст написан на чужд език, ще получим превода му на родния ни език.
Или ориентираме обектива на камерата на смартфона към афиш на предстоящ концерт на непозната група – получаваме не само информация за изпълнителите, но и възможност да си запазим и купим и билети за него.
Google Lens е в състояние да си взаимодейства с разпознаваните обекти на екрана – ако в смартфона ни попаднат данни за Wi-Fi мрежа, то автоматично той се включва в точката на достъпа. Не е нужно да знаем паролата – ИИ сам я  декодира, посредством функцията разпознаване на образи.
Прототип на Google Lens е Google Goggles – приложение за виртуално търсене, което се появи през 2010 г. Но новият вариант е насравнимо по-мощен, с повече възможности от този, отпреди седем години.
Google Lens несъмненно е много полезно приложение, но то си има и своята цена: посредством него Google ще знае още повече за нас – от какво се интересуваме, посещаваме, купуваме, храним се и пр. Ако някога сме имали лично пространство, скоро няма да имаме.
Освен, ако не решим да се разделим със смартфона и компютъра си.