Суперпродукт, безценен за здравето ни

Суперпродукт, безценен за здравето ни

 

 

Той е познат отпреди две хилядолетия – отглеждали са го още в древен Рим. По-късно римляните са го донесли във Византия, а оттам той се разпространил и по света.
Днес той се определя от специалисти от престижни институти, като един от най-полезните за здравето ни продукти. И има защо – този зеленчук, така напомнящ ни за миниатюрно дърво с много багри, е истински магьосник. И наш могъщ съюзник срещу немалкото врагове, които се опитават да ни създават проблеми.


Много редове ще са ни нужни, за да опишем различните ползи, които броколито носи на организма ни. Ще се спра накратко само на най-съществените от тях.
Но преди това няколко думи за онова, което се съдържа в този зеленчук. В 100 грама броколи има 2,8 грама белтъчини, 0,5 грама мазнини, 6,5 грама въглехидрати, 2,6 грама фибри, 87,6 грама вода. И не повече от 34 килокалории – един напълно диетичен продукт!


Той спокойно може да бъде определен и като съкровищница на витамини – носител е на витамините Е, К, РР, U и групата В, фолиева киселина. Витамин С в него е 2,5 пъти повече, отколкото е в цитрусовите плодове. Провитамин А в него е толкова, колкото и в моркова. Като си го похапваме, ние доставяме на организма си и немалко макро- и микроелементи – натрий, магнезий, калций, манган, желязо, селен, мед, цинк… В броколито има също безценни и незаменими аминокиселини – като лизин, триптофан, изолевцин.


Известно е, че рака е едно от най-опасните и най-разпространени заболявания на планетата. Очаква се близо милиард души да умрат от рак в света през нашия век срещу 100 милиона през миналия. Причините за това са различни – от грешки в работата на генетичния ни код до фактори на околната среда. Но много по-важното за нас е да помним, че възможностите да се предпазим от това опасно заболяване не са малки.
И затова осезаемо ще ни помага и непретенциозното броколи.

Съдържащите се в него фитонутриенти (природни химически вещества) помагат в организма ни да се балансира хормоналното му равнище. И така те играят много важна роля за предотвратяването на ракови заболявания.
Редовната консумация на броколи намалява вероятността от образуване на метастази при рак на млечната жлеза. Те снижават и риска от развитието на тежки форми на рак на простатата.
Учени от университета в Илинойс откриха в броколите гени, които контролират натрупването на фенолни съединения.

A compound found in broccoli slowed down the deterioration of liver function, bone density, eye function, a new study found

За тях е известно, че притежават отлични антиоксидантни свойства. Когато си похапваме броколи то фенолните съединения от тях се разпространяват по кръвоносната ни система. И така намалява възможността от възпаления, следователно и риска от развитие на рак и други дегенеративни заболявания.
Броколито съдържа глюкорафанин, който тялото преработва в съединението сулфорафан.

Adults who have high levels of lutein - a protective compound found in leafy green vegetables - are better able to recall things they learnt many years ago

Точно то не само помага за предотвратяване на рака, но и за неговото лечение – способства за по-ефективна работа на лекарствата при онкологични заболявания, като активира биологически механизми на организма ни.
Броколито е богато и на антиоксиданта лутеин, който е особено полезен за мозъка ни. Учени са установили, че възрастните хора с високи концентрации на лутеин в организма си имат и по-висок “кристализиран интелект” – те по-често запазват знания и навици, които са получили преди много години.

Предполага се, че лутеина ускорява предаването на сигнали между нервните клетки.
Броколито укрепва и сърцето ни. Защитният му ефект се обяснява отново с високото съдържание в него на сулфорафан, който стимулира и образуването на протеина тиоредоксин (TXNIP). Той пък защитава клетките в условията на нарушено кръвоснабдяване на мускулите на сърцето. Броколито помага за възстановяване след инсулт – сулфорафана в него активира в главния мозък защитен фермент. Той предотвратява окислителния стрес – увреждане на клетките от опасните свободни радикали.


В броколито е скрито и едно съединение с доста сложно наименование – никотинамид мононуклеотид (НМН). Учени от Вашингтонския университет са установили, че НМН действа за предотвратяване на стареенето на организма ни. Проблемът е, че с нарастване на възрастта в организма ни се образува все по-малко НАД – съкратеното наименование на коензима никотинамид аденин динуклеотид. Точно той ни е необходим за производството на енергия. А за неговото изграждане ни е нужен НМН. Ето как броколито реално работи и за подмладяването ни.


Но това далеч не е всичко. Броколито подобрява храносмилането ни. То е лек против диабет, защото снижава равнището на захарта в кръвта. Съхранява и плътността на костите ни, пази и укрепва ставите ни и тяхната хрущялна тъкан. Като блокира вреден ензим, който разрушава хрущялите, броколито ни предпазва от неприятния и болезнен артрит.
Укрепва имунната ни система и и помага да се извеждат патогенните бактерии от дробовете ни.

Регулира кръвното налягане и подобрява бъбречната функция. Вече споменатия лутеин е способен да предотвратява загубата на зрение при възрастни хора. Помага ни да съхраняваме младостта на кожата си.
Хората, които редовно си похапват от този продукт, определено са по-здрави и с минимални шансове да се разболеят. Ето защо е добре броколито редовно – не по-малко от 3-4 пъти в седмицата, да е в менюто ни. Организмът ни само ще ни благодари за това.