Състезание без край

Състезание без край

Много обичам да чета текстове на древнокитайски мъдреци. В тях намирам отговори на въпроси, пред които днес нашето динамично и непредсказуемо всекидневие нерядко ни изправя. Ето например, какво е казал невероятния философ Лао Дзъ, през 6 век пр.н.е.:
– Тъй като аз не си съпернича с никого, никой не може да си съперничи с мен!
Да се конкурираш с другите или да се опитваш да станеш по-добър от тях означава, да избереш неефективна политика – като копираш действията им, неусетно започваш да заприличваш на тях.

Докато, ако се състезаваш със себе си непрекъснато можеш да вдигаш летвата. И подобно състезание няма край – поне докато си жив. А раждаш ли щури хрумвания може да не се безпокоиш за бъдещето си – такива хора винаги недостигат и затова за тях ще има отлично място под слънцето и след векове!

На сайта аз вече писах за британския изобретател Колин Фърз – една определено нестандартна личност. Какво ли не е работил, след като напуска на 16 години училище – от водопроводчик до каскадьор!
А днес Колин е изключително популярен – над 4 милиона души са подписани за неговия канал в YouTube. Хора от цял свят с удоволствие следят хитроумните му изобретения – от неговите магнитни обувки, с които си ходи по тавана до тостера-нож, който пече хляба, докато го реже на филии.
Неговият клип с летящия му мотоциклет (ховърбайк), който Колин проектира и създадe за месец, вече е гледан от близо 22,7 милиона души!

А наскоро Колин ни предложи поредната си щура идея: в къщата си с голям двор в британския град Стамфорд, графство Линкълншър, той създаде автомобил- джакузи. За тази цел си поигра с едно старо BMW – произведено през 1989 година. И му вдъхна нов живот: превърна го в уникално мобилно джакузи с барбекю!


Колин най-напред запълни всички пукнатини в корпуса на автомобила, за да не прониква водата в двигателя и други важни чаркове на колата. Кабелите също предпази, като ги обви с непромокаема лента. Укрепи системата за окачване за да издържа новата тежест на автомобила – след промените колата натежа с близо два тона, заради налятата в купето вода. Обши корпуса с изкуствена трева. Монтира устройство за създаване на мехурчета в купето, а в багажника постави барбекю.


После напълни автомобила с бълбукаща топла вода и пое на път – да тестира своя уникален автомобил-джакузи.
– Това е най-доброто нещо, което някога съм създавал! – така оцени най-новото си изобретение Колин.
И вероятно е прав: на видеоклипа с неговия тест-драйв вече са се насладили над 1,7 милиона зрители.


Какъв е смисълът от подобни занимания ли? На пръв поглед той е в липсата на смисъл. Но истината е, че всяка нова реализирана идея на Колин привлича милиони гледания в канала му YouTube. Това означава поток от отлични приходи към неговата банкова сметка. Но далеч по-важното е, че изобретенията на Колин вдъхновяват, възторгват и радват много хора на планетата.
А това никак не е малко в нашия стресиран, шизофрениран, манипулиран, дигитализиран, но така интересен и прекрасен свят…