С автомобил в небето

С автомобил в небето

https://images.wallpaperscraft.ru/image/nebo_oblaka_pasmurno_92640_300x188.jpg

Всеки ден отвсякъде ни залива информация, за какви ли не необичайни открития – от света на роботите, изкуствения интелект, нанотехнологиите, виртуалната реалност… Ангажирани с проблемите около собственото си оцеляване, дори преставаме да им обръщаме внимание – та става дума за някакъв далечен, друг свят, с който лично нас нищо конкретно не ни свързва.
Но за добро или лошо всичко това, което се случва в света на технологиите, по-рано или по-късно ще докосне и нашата съдба. То със сигурност ще промени живота на децата и внуците ни, ще поставя пред тях други изисквания, за които те трябва да се готвят отсега.
Ето един пример за това, как в недалечно бъдеще транспорта ще изглежда доста по-различно от днес. Скоро на пазара ще се появат първите двуместни летящи автомобили Terrafugia Transition – TF-1. Те са в състояние да преминават разстояние до 750 км със скорост до 185 км/час и височина на полета до 3000 метра. Максималната скорост на автомобила е 105 км/час. Двигателят е хибриден – бензинов и електрически. За този тип летящи автомобили е нужна специална писта. А процесът на преход от един режим на друг, е около 30 секунди. В кабината могат да се поместят пилота и един пътник.


Но поне за мен много по-интересен е другият проект на Terrafugia: универсалния конвертоплан TF-2 (TF-X) с вертикално излитане и кацане. През този месец той официално ще бъде представен, като се очаква продажбите му да започнат през 2023 г.
TF-2 също за около половин минута се превръща от автомобил в самолет. От неговия корпус се появяват крила с пропелери и автомобила става конвертоплан. В състояние е да лети на разстояние до 800 км, със скорост до 320 км/час. Снабден е с парашутна система. Има и режим “турбо”, за да осигури форсиране по време на полета.
Хибридният електрически самолет-автомобил TF-2 за разлика от TF-1 има в кабината си четири места. Той излита и каца вертикално (VTOL), т.е. не се нуждае от специална писта. В състояние е да се движи по всякакви пътища и автомагистрали и да доставя пътниците в желаното от тях място – от врата до врата.


Придвижването с Transition ще е комфортно и напълно безопасно. А за претоварените градски мегаполиси то ще е и оптимално, защото ще спестява много време.
Американската компания Terrafugia бе създадена през 2006 г., но през миналата година тя бе купена от китайския концерн Geely Holding – един от най-крупните частни автопроизводители в Китай, с годишна печалба от близо 40 милиарда долара. Той стана собственик преди време и на шведската фирма Volvo, на британската LTC (London Taxi Company), както и на малайзийската компания Proton и нейната знаменита марка Lotus. След като Geely Holding купи Terrafugia, незабавно броя на инженерите в компанията бе увеличен десет пъти и достигна около 200 души. А това е доказателство за сериозните намерения на китайците да се настанят стабилно на този изключително перспективен пазар – на летящите автомобили.