С каквито се събереш, такъв ставаш

С каквито се събереш, такъв ставаш

 

 

Има изследователи, които са убедени: дали ще сме щастливи или не, се определя най-вече от нашето обкръжение. Много по-малка е ролята на парите, личната ни философия или опита ни, за появата на това прекрасно чувство.
Обяснението е, че нас ни изтощава самия процес на приемане на различни решения. Ние разполагаме с определен запас от жизнена енергия, който можем да похарчим за избор на дрехи, посещение на конкретен ресторант, определяне на туристическа дестинация или за слушане на музика например. А когато той свърши, се появява лошото настроение, депресията. Ние се чувстваме нещастни.
С други думи подобно на растенията, които се нуждаят от слънчева светлина, за да живеят, на нашия организъм е потребна енергия, за да подхранва доброто ни настроение, да ни осигурява позитивни емоции. Точно нея ние получаваме най-вече от другите хора около нас. Затова с едни хора ни е уютно, а с други – дискомфортно.

Причината е в характера на енергията, която излъчват останалите хора около нас. Ако тя е позитивна, то на нас ни е хубаво. Но ако е негативна, определено ще изпитваме стрес, ще изпаднем в депресия.
Затова, ако искаме да сме добре, ще трябва да се заобиколим с хора, които въплъщават предпочитаните от нас черти на характер и поведение. Когато общуваме с тях, ние спестяваме значителна част от енергията, която ни е нужна за вземане на по-маловажни решения. И така максимализираме другата част от нея, която ни е необходима за по-сложни и важни за нас избори. Благодарение на хората, които ни правят радостни, ние нарастваме жизнената си енергия.
Но не само това ни дават другите хора – те в много голяма степен влияят върху нашето здраве. Анализ на 58 проучвания, проведени с участието на близо 20000 души от 15 държави показа, че и здравето на човека зависи от хората, които го обкръжават. Социалната идентификация – чувството за принадлежност към определена социална група, влияе на физическото и психичното здраве. Причината е в социалната подкрепа, целите, смисъла на живота, които човек получава от групата.


В потвърждение на това е и извода, до който достигат учени от университета на Южна Калифорния: затлъстяването притежава признаци на инфекциозно заболяване. У човека, който редовно и активно общува с хора, страдащи от излишно тегло, е по-вероятно да се увеличи и собственото му тегло. Изследователите са анализирали влиянието на социалното обкръжение върху теглото на 1111 деца, които са живеели заедно с родителите си, служещи във военни бази на САЩ. Така установили, че членовете на семейството е много вероятно да имат излишно тегло, ако хората около тях са затлъстели. Възможно обяснение за това са многото заведения за бързо хранене, разположени около базите. Но според учените главният фактор се явяват взаимоотношенията между хората, които влияят за формиране на вредни навици.
Една от причините за въздействието на обкръжението върху нас е, че ние често се доверяваме на мнението на другите повече, отколкото на собствените си инстинкти. И е много лесно да попаднем под влиянието на други хора.

Виновна за това е еволюцията – заради “стадния си инстинкт” ние несъзнателно копираме чуждо поведение, като елиминираме личния си избор, който всъщност би следвало да правим.
Може да звучи некрасиво, но никак не са малко мързеливите, инертни, негативно настроени, провалящи се в живота си, образи. Хора, които нямат желание да се захванат с каквото и да е, без амбиции за развитие, в която и да е област. Песимисти, движещи се безцелно, чудещи се, с какво да запълват дните си. Ако ги допуснем до себе си, те като нищо ще ни отвлекат в своята зона на леност, дискомфорт, безперспективност.
Истината е, че каквато и цел да си поставяме, само ще спечелим, ако си даваме сметка за хората, които ни обкръжават. Ще се избавим от вредните привички – цигари, алкохол, нездравословно хранене, обездвижване и пр., ако най-вече сменим средата, в която се движим.


Ние се нуждаем от обкръжение от хора, от които да се възхищаваме и на които бихме искали да приличаме. Които ще ни стимулират, вдъхновяват. Хора, които ще видят потенциала на нашата идея и ще ни подкрепят в усвояването на нови знания, умения, навици, необходими за реализацията и. Ще ни вдъхнат увереност, че ние можем и трябва да успеем. Ще ни извеждат от зоната ни на комфорт и ще ни мотивират да се развиваме, да правим нещата по-добре, да постигаме повече.
Затова, ако разберем, че хората около нас не ни дават така необходимата ни енергия, е добре да се помислим за друго обкръжение.
В наш интерес е да го направим.