С какво ще пътуваме след 156 месеца

С какво ще пътуваме след 156 месеца

Сега сме 2017 година. А това означава, че до 2030 година остават само някакви си 13 години. Ще минат като един миг.
А 2030 година е важна и затова, защото тогава най-вероятно ще имаме възможността да се придвижваме из свръхнатоварения трафик в големия град с него. С много симпатичното създание на знаменитата компания „Даймлер АГ“: безпилотния автомобил за града smart vision EQ fortwo.

Това ще е двуместен електрически автомобил, който въобще няма да се нуждае от намесата на човека. Вътре в него липсват познатите ни педали, няма и волан. Но въпреки миниатюрния вид на колата, пълната автоматика в нея е увеличила осезаемо пространството за пътника. Вратите са закръглени и се отварят назад, което намалява опасността от сблъсък с пешеходци или колоездачи.

Автомобилът има сензорен екран с размери около 24 дюйма (около 610 милиметра), които са много удобни за получаване на информация и за развлечение на пътника. Други два дисплея с размер от около 100 милиметра са изведени навън – те дават възможност на автомобила да общува с пътника, преди той да е седнал вътре. Впрочем и решетката на радиатора е всъщност голям цифров панел, на който могат да се появяват различни съобщения. Приборите в колата се управляват или с гласови команди, или с помоща на мобилно устройство.


Идеята на талантливите изобретатели на Mercedes-Benz е да наситят големите градове с цял рояк от тези коли. Това ще осигури максимално бързо придвижване в районите, където е високо търсенето на превозни средства. Крайният резултат е, че пътника няма да чака кола и бързо ще се придвижи до желаното място.


Автомобилът използва литиево-йонна батерия. Запасът от енергия на колата стига тя да измине 300 километра. Когато стане необходимо smart vision EQ fortwo сам отива да попълни запасите си от енергия на станция за зареждане.
Автомобилът е предназначен за съвместно използване, а не като частна собственост. Клиентите ще го повикват чрез специално приложение. Но изкуственият интелект на колата е в състояние и сам да предсказва, къде и кога той ще е особено необходим – при концерти, спортни събития и пр.


Освободен от ангажиментите да шофира, пътника ще се наслаждава на пътуването.
Може да си поръча любима музика, да гледа спортни програми, филми… Но нищо не му пречи, ако поиска и да свърши някаква работа, докато се придвижва.
Анализът на пътнотранспортните произшествия в градовете сочи, че главната причина за това е човешкия фактор. Агресивният, неопитен, недоспал си, поел алкохол, дори и дрога шофьор – това са немалко от хората, седнали зад волана на колите днес. Затова всички ние ще спечелим, ако техния брой рязко се ограничи.


Едно от решенията за това са безпилотните автомобили, сред които достойно място ще заеме и smart vision EQ fortwo. Напълно автономен, с мощен изкуствен интелект, той ще направи придвижването ни приятно, бързо, безопасно, удобно, лесно достъпно, евтино.
И това несъмненно ще се случи – та какво са някакви си 13 години…