С любов към пивото и йогата

С любов към пивото и йогата

 

Много хора се занимават с йога, други са чували за нейното невероятно въздействие върху здравето на човека, но не намират време да се приобщят към трениращите. Но още повече хора обичат пиво. А какво ще се получи, ако комбинираме йога с пиво?
Така се появи едно съвсем ново направление в спорта – пивна йога. Първоначално идеята се е зародила на знаменития фестивал Бърнинг Мен. Тук ще припомня, че Бърнинг Мен, се провежда в началото на септември в пустинята Блек Рок, северозападна Невада. Трае около седмица. На него се излагат всякакви видове произведения на изкуството, като част от тях се изгарят. Общо взето е един голям купон, на който звучи всякаква музика. Фестивалът не е търговски – хората, които отиват там си носят всичко необходимо, включително и  напитките.


Преди три години в САЩ се появява и фирма, която се нарича BeerYoga и предлага комбинация на пиво с йога. Днес тя има около 20 клуба в пет американски щата.
Две германки – Юла и Емили, попадат на Бърнинг Мен и там се запознават с американската представа за пивна йога. А двете момичета доста поназнайват за йогата – те са професионални треньори по това индийско чудо. Затова те веднага откриват потенциала на идеята и решават да я пренасат в родната си Германия.

Така в Берлин се появява първия клуб по пивна йога, а скоро след това и в Австрия.
Пивната йога откриха и австралийците: на 20 януари тази година в най-големия и най-стар техен град – Сидни, стартираха първите редовни занятия по пивна йога. Вече тренират пивна йога и в руския Санкт Петербург. Практикува се и в родината на йогата – Индия.
Юла споделя:
– Пивната йога е весело нещо, но съвсем не е глупост. Ние комбинираме практиката на йога с удоволствието от пиенето на пиво, за да достигнем високо равнище на осъзнаване.


Популяризаторите на този нов спорт твърдят, че никакъв практически опит в областта на йогата не е нужен – трябва само открито съзнание и любов към пивото. Бутилката с пиво се използва от трениращите и като своеобразен уред за различни упражнения – поставя се на главата в поза лотос например. Но и се попийва в продължение на тренировката.
Поклонниците на този вид спорт се увеличават с всеки изминат ден, школи се създават в много европейски страни. Явно съчетанието между пиво и йога – две занятия, които идват от най-дълбока древност, се оказало неосъзнавана досега мечта за хиляди хора. Не зная, но може и сред родните любители на пивото тази идея да е намерила вече своите привърженици….


Дали е спорт или просто събиране за пийване на пиво – сами преценете. Важното е, че е весело, създават се нови контакти, човек разпуска от всекидневното напрежение. А и не вреди на здравето, стига да не се прекалява с количеството изпито пиво. Хора, опитали този спорт твърдят, че възбудата, която носи пиенето на пиво, много добре се съчетава с физическите упражнения от йогата. Резултатът е един необичаен, но определено ободряващ коктейл, зареждащ с енергия човека.
И с прекрасно настроение в края на напрегнатия работен ден…