С мотоциклет в небето

С мотоциклет в небето

Наскоро полицията в Дубай представи най-новото си средство за придвижване: летящ мотоциклет (ховербайк) – Hoverurf Scorpion-3. Новото технологично чудо лети с човек на борда си на височина 5 метра и развива скорост до 70 километра в час (5 метра в секунда). В състояние е да пренася багаж с тегло до 300 килограма. Може да се използва и като безпилотно средство с дистанционно управление.

Успешни изпитания на Scorpion-3 – индивидуално превозно средство за един човек, първо бяха проведени в Русия в началото на 2017 година. Ховербайкът прилича на мотоциклет, само дето вместо две колела има четири въртящи се пропелера (винта). Оборудван е със специални щитове, които пазят пилота от травми.

HoverBike S3 е хибрид на квадрокоптер и мотоциклет и работи с електрически двигатели. С едно зареждане той може да лети в продължение на около 30 минути. Акумулаторът се зарежда за четири часа. Управлява се по три начина: по радиоканал от пулт, ръчно – с джойстик и чрез въвеждане на координати по GPS.

Hoverurf Scorpion ще бъде използван от екипите за бързо реагиране в извънредни ситуации на полицията в Дубай.
Независимо от относително малкия запас енергия на батериите (предвижда се ресурса им осезаемо да се увеличи), които са използвани при тестирането на пилотния модел, представителите на полицията на Дубай са във възторг от възможностите на Hoverurf Scorpion. Изпитанията са преминали в суровите условия на горещата пустиня и при силен вятър.

Руската компания Hoversurf първа в света създаде работещ и ефективен ховербайк – Hoverurf Scorpion, изпреварвайки осезаемо конкурентите си от други страни в света. Александър Атаманов – генерален директор на Hoversurf заяви, че е постигната договореност за масово производство в Русия на Hoverurf Scorpion за полицията на Дубай.


Самият той е главен инвеститор, вдъхновител и идеолог на компанията. Александър има три висши образования – техническо, юридическо и по мениджмънт. Разработил е проекти, които са му донесли държавна премия на Русия в областта на иновациите. По-ранните му проекти са се превърнали в успешен бизнес, парите от които сега той влага в реализацията на своята мечта – ховербайка. В екипа си е събрал отлични специалисти от знаменити руски университети, работи и с експерти от САЩ, Латвия, Украйна, Китай.


Неговата компания стартира през 2014 година, а през 2016 г. опитният вариант на ховербайка излита заедно с човек на него. Така руснаците станаха и първите в света, които вдигнаха във въздуха човек на електрически квадрокоптер – това се случи с техния ховербайк Scorpion 1. Събитието предизвика огромен интерес не само в Русия, но и в чужбина. Руснаците разработиха двигатели по собствена конструкция, контролери, батерии, както и хибридната система FPE за продължителни полети.

Те се сетиха и как да направят винтовете безопасни за пилота – като ги изработят  не от опасните за него метал или пластмаса, а от руска бреза.
Ховербайкът свободно се помества в багажника на пикап Volkswagen.
Руската компания Hoversurf освен летящия мотоциклет Scorpion проектира и произвежда товарни дронове с различно предназначение – за селското стопанство, мониторинг, превоз на товари – от 90 до 2500 кг, за спасяване на хора и евакуация.

Производствената и база е разположена в руския иновационен център “Сколково”, недалеч от Москва. Hoversurf има и своя дъщерна компания, която действа на американския пазар.
Интересното е, че Scorpion 3 не е просто летящ мотоциклет. По замисъла на нестандартния екип на Hoversurf той ще стане платформа, на която ще се разработят товарни машини и най-вече – въздушно такси. То ще отговаря на всички екологични норми, приети в света.

Ще бъде снабдено с електрически батерии, но за по-далечни полети (около 300 километра) се предвижда хибриден източник на енергия. За тази цел на въздушното такси ще бъде монтиран генератор, който ще изработва електричество от бензин, за да може да се зарежда на всяка бензиностанция.
Към този проект на креативните личности от компанията Hoversurf силен интерес вече има от Обединените арабски емирати и министерството на транспорта на Сингапур.