С 210 километра в час прекосяваш мегаполис

С 210 километра в час прекосяваш мегаполис

В края на миналата година Илън Мъск сподели, че трафика в Лос Анджелис направо го влудява. И обеща да започне да пробива тунели, за да се справи със задръстванията в този огромен град – втория по население в САЩ след Ню Йорк.
Оказа се, че това не е просто емоционално избухване на знаменития изобретател, а нова идея, която го е превзела. И по всичко личи, че тя се превръща в реалност.
Тези дни по време на участието си в конференцията TED 2017, която се проведе в канадския град Ванкувър, разположен в провинция Британска Колумбия, Илън направи и официалната презентация на своя проект: подземни тунели в Лос Анджелис. За тази цел вече е създаден и специален стартъп – Boring Company. Да ръководи проекта Илън е избрал Стив Дейвис, който доскоро работеше като инженер в компанията му SpaceX.


Хрумването е просто и затова най-вероятно ще е и ефективно. Автомобилите ще попадат в тунелите непосредствено от пътя – специални металически платформи ще ги поемат и спускат под земята. А там електрически “скейтборд” ще ги отнася по тунели до крайната точка на пътуването им. Електрическите платформи ще развиват под земята скорост до 210 км/час. Според Илън от предградията на Лос Анджелис до центъра на града ще се стига до пет минути.

Мрежата от подземни тунели ще има минимум 30 нива на дълбочина, по които ще се пренасят автомобилите. Заедно с тях в многоетажната подземна система ще се придвижват и свръхскоростните пътнически капсули Hyperloop. Припомням, че това също е идея на Илън Мъск – свръхзвукова транспортна система, която включва капсули – безпилотни автомобили, които да се движат в специални тунели със скорост от над 1000 км/час.


В края на януари работници разкопаха на територията на централния офис на SpaceX в Хоторн, Калифорния (предградие на Лос Анджелис), първата траншея за тестиране на проекта. Тя е дълга 15 метра, широка 9 метра и дълбока 4,5 метра. Самият Илън определи случилото се, като начало на експеримент, който трябва да изясни, какво е нужно, за да се подобри скоростта на строителството на тунелите с 500 – 1000 на сто. За да се намалят разходите и се ускори строителството на подземните автомобилни тунели, той предвижда да се разработи уникална машина.
Същевременно The Boring Company преговоря с властите в Лос Анжелис за продължаване на този тест и извън границите на офиса на SpaceX.