Тази сладка бяла смърт: част 1

Тази сладка бяла смърт: част 1

 

 

Наскоро бяха публикувани интересни и страховити данни за болестите, от които умираме. В сравнение с миналото днес хората на планетата живеят по-дълго – това са 75,3 години за жените и 69,8 години за мъжете. Най-висока е продължителността на живота в Япония – 83,9 години, а най-ниска в Централноафриканската република – 50,2 години.
През 2016 година на планетата са умряли 54,7 милиона души. Но забележете: почти три четвърти от тези смъртни случаи не са резултат на конфликти, тероризъм, войни, травми…

Хората са умряли от т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които не могат да се предават от човек на човек. Защото те са рак, сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет. И тенденцията е точно тези причини да водят най-вече до смърт в бъдеще. Така през 2016 година от тях са умряли близо 20 на сто повече, отколкото през 2006 година. Диабетът е помогнал на 1,4 милиона души да се отправят в друго измерение – с една трета повече в сравнение с 2006 година.


Не съм срещал човек, който да не иска да живее дълго и да бъде здрав до последния си дъх. Изследователи си направиха труда и определиха 9 неща, които биха ни попречили да се осъществи тази наша мечта. Сред тях са недоспиване, ядене на червено месо, излагане на слънце, без да сме защитени от лъчите му, отказ от спорт, цигари, алкохол, стрес, преяждане. Но на първо място единодушно е поставена захарта.

Основателно – поне аз не се сещам за по-опасен хранителен продукт от нея за здравето ни.
Точно захарта е един от главните виновници за появата на рак, сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет – основните причини за смъртните случаи на планетата. Ето защо много правилно са я нарекли “бялата смърт”.


Все по-често в лекарски кабинети у нас и по света звучи диагнозата: рак. Но се оказва, че храната е в състояние да ни защити от тази страшна болест, с лекуването на която много често не се справя и възможно най-скъпото лечение. И на първо място следва да се откажем от захарта! Точно тя подхранва раковите клетки, способства за тяхното размножаване и задълбочава всяко възпаление в организма.

Най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта. Установено е, че раковите клетки поглъщат захар 19 пъти по-бързо, отколкото здравите клетки!
Затова, ако човек иска да предотврати появата на рак или да се избави от него, то трябва строго да контролира това, което предлага като храна на организма си. Да помни: захарта ражда ракови клетки и подхранва вече съществуващи в организма му. Ако човек се откаже или поне сведе до минимум консумацията на захар, той ще контролира и рака.


Впрочем нищо ново под слънцето. Оказва се, че много от днешните болести са били познати и на нашите предшественици. Изследователи от университета в Пиза изучиха 17 мумии от епохата на Възраждането, които се пазят в базиликата Сан-Доменико-Маджоре. Това са останки на хора, живели при двора на крал Арагон в XV-XVI век. И така откриха злокачествени тумори в херцога, краля и принца. Оказало се, че разпространеността на рака в онези времена е била 27 на сто – близка до съвремения показател в богатите страни (около 31 на сто).

Изследователите правят извода, че представителите на тогавашното висше общество са могли да си позволят необичайна за онези времена храна – съдържаща много захар. А точно нейното похапване е сред основните причини за раковите заболявания.
Захарта съществено увеличава риска и от други болести. Проучвания на Лондонския институт по епидемиология показват, че потреблението на продукти и напитки, съдържащи захар, води и до психологически разстройства, включително тревожност и депресии.