Тайната на непреходната младост: част 1

Тайната на непреходната младост: част 1

 

 

 

Антропологията е много интересна наука, която се занимава с нас – произхода ни, нашето тяло, природа, култура… Учени, които работят в това направление защитават тезата, че ние сме станали хора, благодарение на храната. Докато са приготвяли на огъня своите манджи древните ни предшественици са общували помежду си, опознавали са се, обединявали са се срещу безбройните си врагове, планирали са походи за набавяне на храна…

Печените продукти са им осигурявали повече калории от суровите, а от тях се е нуждаел мозъка им за да работи по-добре. Вероятно интуитивно са се досещали, че точно тази част на организма ни е много алчна за енергия. Днес ние знаем, че мозъка заема около 2 на сто от общото тегло на тялото ни, но за да действа му е нужна не по-малко от една пета от цялата енергия, която получаваме. Дори и когато спим, той харчи необичайно много енергия – 16 пъти повече, отколкото нашите мускули. Само за подържане на жизнените функции на мозъка ни са му необходими около 500 килокалории в денонощие.


В мозъка на средностатистическия наш съвременик работят над 100 милиарда нервни клетки, като всяка от тях се свързва ежесекундно поне с още 10000 други, за да обменя информация, да получава и предава всевъзможни послания. Всеки възрастен човек чува или чете средно на ден над 100000 думи. Това означава, че човешкият мозък всеки ден обработва близо 34 гигабайта информация.

Ето защо непрекъснато следва да го подхранваме с качествена храна, която да му доставя така необходимата му енергия. При това мозъка не разполага със склад, в който да си я събира – нужно е постоянно да му я осигуряваме, за да е в състояние да си върши работата.
Та според повечето антрополози точно сготвената храна е развила примитивния мозък на нашите приятели от пещерите и го е довела до днешното му равнище, което му позволява да прави невероятни открития.

За тях сурово приеманите продукти просто не могат да ни предложат необходимите ни калории. А тези, които ни дават, трябва да бъдат продължително време сдъвквани и преработвани в стомаха ни – не по-малко от 9 часа в денонощие. В резултат на това за много органи, включително и за мозъка, остава незначителен дял от приеманите калории. И съвсем естествено това влошава осезаемо дейността им.

Оттук и извода на тези антрополози: хората не са приспособени да консумират сурова храна. Приготвените, минали топлинна обработка ястия, решават този проблем. В същото време те улесняват и стимулират и общуването между хората.
Но животът е пълен с парадокси. Има немалко образи, които са точно на противоположното мнение: за тях здравето  на човека е обусловено от яденето на сурова, не минала през топлинна обработка, храна.

Нещо повече – те твърдят, че доминирането на сурови продукти в менюто е много ефективен начин да се свалят излишни килограми. В този случай тялото ни харчи повече калории, отколкото поема и затова е принудено да изразходва запасите си от мазнини.
Сред тези образи е и шотландката Сюзън Рейнолдс. За нея тайната на доброто здраве и вечната младост е точно в суровоядството. В тоталния отказ да се яде храна, която е преминала топлинна обработка.


Днес Сюзън е на 34 години, но изглежда като тинейджърка. Тя не употребява от години преработена топлинно храна. Нещо повече – загубила е всякакъв интерес към нея, защото е убедена, че тя определено е нездравословна.
Похапва си само сурови зеленчуци, плодове, орехи и семки. Вместо краве мляко пие кокосово. Много обича торти и шоколад, но техните съставки при нея са само от естествени продукти, които не са минали термична обработка. В нейните торти има предимно бадеми, фурми и кокосово масло. А за да добият хубава форма десертите, тя ги поставя в хладилника. Не употребява алкохол – за нея шоколадовата напитка е много по-вкусна, особено след като в нея се добави и чили.