Тайната на оцеляването

Тайната на оцеляването

 

 

 

Животът е пълен с изненади. Заради ярко изявената тенденция нещата да се усложняват и объркват, е все по-трудно да се ориентираме в това, което се случва. И никак не е лесно да предвидим, пред какви изпитания е решила да ни изправи съдбата.


Това, което е по силите ни, е да сме гъвкави и адаптивни. Законът, дефиниран от английския учен Чарлз Дарвин (1809 – 1882) – оцеляват тези, които най-добре се приспособяват към изменящите се условия на обкръжаващата ги среда, е универсален. Действа навсякъде и при всички създания на майката Природа.


Пример за това ни дава папагала от клипа. Попаднал сред група котета, от които всичко може да очаква, той започва да “говори” като тях. И точно това се оказва нужното средство за да ги обърка, изведе от равновесие и така да контролира ситуацията.


Промените около нас са неизбежни и безкрайни. Точно затова да следваме едни и същи подходи на действие, е най-сигурния начин да се провалим. Това, което вчера ни е носело успех, днес не работи. Изводът, който ни подсказва папагала е: ще постигаме целите си, ако се приспособяваме към сменящите се обстоятелства.