Тайната на успеха днес и утре

Тайната на успеха днес и утре

 

 

 

Хората имат различни представи за това, как се постига успех в живота. За едни това е да имаш “вуйчо владика”. За други – да си приятел с властимащи на деня. А за трети – това си е въпрос на късмет.
Естествено, ще сгрешим, ако категорично отхвърлим тези предпоставки, защото те наистина помагат за успешната реализация и в нашия динамичен, дигитализиран и все така неустойчив свят. Но ако нямаме късмета да се окажем сред хората с връзки и късметлиите, това не означава, че успеха ще бяга от нас. Твърде много са факторите, от които той зависи. И ако някои се окажат извън нашите възможности, то други са на наше разположение.
Така ние винаги печелим, ако с нещо превъзхождаме останалите хора.

А затова не е задължително да сме най-големи, най-силни, най-образовани, да разполагаме с много пари и всевъзможни активи. Не по-малко важно е да сме гъвкави, наблюдателни, любопитни и въображението ни да работи безотказно.
Делфт е старинен град, основан през 1246 година, с население около 96000 души. Разположен е в провинция Южна Холандия, между Хага и Ротердам. Тук се е родил и творил Йоханес Вермер – един от най-великите живописци от Нидерландския Златен век, редом с Рембранд ван Рейн и Франс Халс. В миналото е бил наистина много богат търговски град, доказателство за което са съхранените монументални сгради.


Но всичко това е в миналото. Как да печели при динамичните промени в новия ХХІ век? Като превърне слабостите си в преимущества. Делфт е основан на лоша, бедна почва и затова създава световен център за работа точно с такава почва. Това означава конгреси, конференции, семинари… Идват специалисти от цял свят, а с тях и средства за града.

Тук се сетиха да създадат и център за изучаване на френската кухня специално за готвачи от Юго-Източна Азия. Не французи, а холандци си намериха тази незаета ниша, докараха си и френски преподаватели. И сега азиатци изучават тънкостите на френската кухня в Делфт, а не във Франция. Щура, но много печеливша идея!


Във всяка област може да потърсим и да намерим различното, което ще ни осигури успеха. Остров Хокайдо (в превод “Път към северното море”), е с население от около 5,6 милиона души. Японците го наричат “Дивия запад”, защото тук навремето са изсечени горите, за да ги превърнат в земеделска земя. Негов административен център е град Сапоро, който стана световноизвестен благодарение на Зимните Олимпийски игри, които се проведоха в неговия район през 1972 г.
Е, точно тук хора с въображение се сетиха как да увеличат приходите си: като създадат нов сорт дини – “денсуке”. Те се произвеждат само на остров Хокайдо и никъде другаде.

Имат черна кора и ярко червена, захарна сърцевина. Средната цена на диня “Денсуке” е около 50 долара. Но има дини, които струват и по 3200 долара бройка. Преди няколко години 8-килограмов екземпляр денсуке бе продаден за 6100 долара – най-скъпата диня в света!


На жители на Хокайдо им хрумна, че има хора, които не търсят просто дини. Те търсят необикновени дини. И затова ги продават така, че да се забележи тяхната ценност – всяка е опакована в специална кутия, което подчертава уникалността и. Могат да бъдат намерени само в елитни магазини.

Японците ги купуват, за да ги поднасят като подарък при важни събития, за да покажат почит и уважение към други хора. А заможните ги търсят, за да ги препродават впоследствие на ежегодните наддавания.

Най-важното е да осъзнаем значението и потенциала на нестандартните подходи. Така ще си осигурим конкурентно предимство пред останалите. А това е същностна предпоставка и за успеха ни – винаги и навсякъде.