Тайната, открита преди пет века за доброто здраве: 2

Тайната, открита преди пет века за доброто здраве: 2

 

 

В този истински бестселър, издържал изпитанията на времето, Луиджи доказва, че с напредъка на възрастта човек трябва да яде по-малко. И ако има някакви здравословни проблеми е по-добре да остави организма си да почива, отколкото да го тъпче с храна, за чиято преработка той трябва да харчи ценни ресурси.


Оттогава са минали столетия, но и днес в много факултети по медицина и философия в света трудовете на Луиджи се препоръчват за изучаване от студентите. Неговата основна идея е гениална, защото е простичка, ясна и работеща: ако искаш да живееш дълго и да си здрав, хапвай само колкото е необходимо за подържане жизнеспособността на организма ти. За него, ако човек внимава колко яде, то той ще премахне самите причини за появата на болести. А той е вярвал, че да живееш с болести е много по-зле, отколкото да не си жив.


Луиджи изтъква, че различните хора нееднакво понасят продуктите и затова всеки сам трябва да избере с какво да се храни. Лично той си е хапвал месо и яйца, но поемал не повече от 336 грама храна на ден. И бил в прекрасна физическа форма, с ясен и работещ ум до края на живота си.


Преди пет века Луиджи дава много точна оценка на бедите на тогавашните италианци:
– Бедна, нещастна Италия! Нима не виждаш, че смъртността от затлъстяване всяка година отнася от теб повече хора, отколкото това би могло да направи ужасен мор или опустошителна война! Тези позорни пиршества, които сега са на мода и за които не могат да се намерят достатъчно широки маси за множеството ястия, се равняват по своите последици на човешки загуби в много битки!


Днес над два милиарда и сто милиона души на планетата са с излишно тегло. Предвижданията са, че след около десетилетие над половината от човечеството ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло! Хората ядат не само вредни храни, но ги консумират в големи количества. И повечето от тях го правят непрекъснато – спират едва, когато заспят. Макар, че някои се изхитрят и нощем да отварят хладилника…


Резултатът от човешкото безхаберие и невежество е, че всяка година близо три милиона души на планетата умират преждевременно заради излишни килограми или затлъстяване. Многократно повече са тези, на които им предстои да се разболеят – от сърдечносъдови болести до рак и диабет само заради това, че нямат мяра в храненето.


Тайната, която е осигурила на Луиджи щастлив, пълноценен и два пъти по-дълъг живот от връстниците му е в това, че той се е доверил на организма си. И не му е пречил, като го тъпче с храна, да изпълнява своите функции нормално. Неговата любима фраза била:
– Който яде малко, той яде много!


Ако искаме да бъдем здрави и успешни, и да се радваме на всеки свой нов ден, е добре да помним думите на Луиджи, изказани преди повече от пет века:
– Няма по-добър лекар за човека от него самия и няма по-добро лекарство от умерения живот!