Тайната, открита преди пет века за доброто здраве: 1

Тайната, открита преди пет века за доброто здраве: 1

 

 

Доста отдавна – в ренесансова Италия, е живял един удивителен човек: благородника Луиджи Корнаро (1464-1566). Той се интересувал от архитектура, увличал се от хидравлика, разработвал фонтани, занимавал се със земеделие, бил изтъкнат философ и публицист. И както подобава на един истински аристократ от онези времена той непрекъснато си угаждал. Яденето било едно от любимите му занимания и затова го правел многократно всеки ден.

Наденички и кюфтенца, печени яребици и телешки глави, шунка и месо от глигани, печени овце и фазани, печени прасенца и пауни, торти, кремове, сладка натъпкани със захар и мед – какво ли не се появявало по няколко пъти дневно на неговата трапеза! И всичко то било обилно поливано с вино.
Но когато наближил 40-те Луиджи го нападнали различни болести.

Впрочем това си е било съвсем нормално за италианските аристократи от онова време – малцина от тях доживявали повече от 50 години. Луиджи определено се стреснал. И си спомнил за съветите на Хипократ – че повечето болести се свързани с преяждане. Затова рязко намалил храната – започнал да се храни два пъти на ден и поемал не повече от 340 грама ядене и около 400 милилитра вино.


И се случило чудото: скоро здравето му започнало да се подобрява. Луиджи продължил да се храни с миниатюрни в сравнение с дългогодишните си навици, порции. Когато достигнал 68-годишна възраст познати лекари му заявили, че подлага живота си на опасност, защото не си дояжда. И настойчиво му препоръчали да се храни повече.
Луиджи ги послушал и затова сгрешил – здравето му пак се влошило.

Върнал се той отново към умереното хранене и веднага си възстановил отличната физическа и психическа форма.
Луиджи се хранел по своите си норми до края на живота си. Повечето лекари, които познавал, умрели преждевременно. За разлика от Луиджи, който починал без да се оплаква от каквито и да е заболявания, дремейки в креслото си на 102 година.


Луиджи остава в историята и като автор на “Изкуството да се живее дълго” – сборник от четири трактата. Първият му философски труд – “Настойчива покана към умерен и редовен живот”, в който разказва как радикалната промяна в системата за хранене е укрепила здравето му, Луиджи написва на 83 годишна възраст. Три години по-късно се появява и втората му книга – “Кратко ръководство за водене на умерен живот”.

Третата част – “Изкуството да се живее дълго” написва, когато е на 91 години. Четвъртата книга – “Как да живееш сто години или беседи за въздържанието” пише на 93 годишна възраст. Сборникът се появява през 1558 година в родния град на Луиджи – Падуа, разположен в Североизточна Италия, на 40 км западно от Венеция. Издава го европейския център за медицинско образование при университета на град Падуа. Тогава Луиджи е на 94 години.