Тайните за правенето на пари, на които не ни учат: 14 част

Тайните за правенето на пари, на които не ни учат: 14 част

 

Московчанката Марина Вирубова работела като старши консултант в компания за финансови анализи. Получавала отлична заплата, което и позволило да изтегли голям кредит, за да ремонтира жилището си, останало и след развода и. Но за неин ужас един ден неочаквано я извикали на управителен съвет, където и съобщили, че тя е в групата на съкратените служители.
Марина останала на улицата – без работа, но с две деца и голям кредит, който трябвало да продължи да изплаща, ако искала да запази апартамента си. Естествено, чаровната дама незабавно започнала да търси нова работа, но това никак не е лесно, когато наоколо бушува криза. А на всичко отгоре стремително приближавала датата на поредната вноска по взетия кредит – нужни и били пари в брой.


Тогава Марина се заела с нещо, което много й се отдавало – тя направила една фантастична торта с крем и я занесла в най-близкия до дома й офис. Там много харесали тортата й и без да се пазарят броили за нея поисканите рубли. Марина определено била на печалба, защото за да я създаде купила продукти за около 100 рубли, а получила от продажбата и 500.
Сега Марина само това прави – чудесни торти, бисквити, банички с месо, пече кюфтета… И всичко това носи и продава в офиси на многомилионния град. Тъй като тя се оказала невероятно способна в тази толкова важна област – на добрата храна, много скоро си осигурила постоянни и платежоспособни клиенти. Сега Марина вече прави вкусотии и по тяхна поръчка. Немалко са и тези, които желаят тя да им приготви и специални празнични ястия, които да занесат у дома си.


Бизнесът на Марина върви чудесно, защото тя е уловила настъпилата промяна заради кризата – служителите искат да икономисат и поради това вече са се отказали да си похапват из скъпарски заведения наоколо. Докато храната, която им приготвя Марина е не само достъпна, но и несравнимо по-вкусна и полезна от тази по обществените заведения.
Марина вече няма проблемите, пред които се изправи, след като бе уволнена. И затова споделя, че кризата дори е започнала да й харесва – едва сега тя е осъзнала, че в живота има много неща, които са далеч по-интересни, отколкото финансовото консултиране.


И на Карен О’Конър и се случили доста неприятни неща, които я довели до тежка депресия – тя се развела, останала сама с двете си малки деца, напълно разорена. Започнала работа в пекарна като маркетингов специалист, но едва свързвала двата края с парите, които получавала.
Един ден Карен разбрала, че собствениците на пекарната имат намерение да я продадат. Първоначално се изплашила от очертаващата се несигурност за работното й място. Но после и хрумнала щура идея: що да не вземе тя самата да купи пекарната? Няколко седмици не могла да мигне, разкъсвана от противоречия. Нуждаела се от около милион долара, за да осъществи намерението си.

Представила бизнес проект на една банка. Нейните специалисти били впечатлени от това, което възнамерява да направи Карен и препоръчали да и бъде отпуснат искания кредит. Доскорошният и шеф бил изумен, когато една сутрин Карен се появила в кабинета му и заявила: “Ще купя фирмата от вас!”
Карен станала собственичка на пекарната. Когато първия ден отишла на работа в новата си роля на нейн шеф, не можела да повярва, че го е направила. Всичките си идеи, много от които бившия собственик отхвърлял като неприемливи преди това, тя приложила в своята вече пекарна. Осезаемо разширила асортимента на производството, като се съобразявала с променящите се вкусове на потребителите. За броени месеци превърнала скромната пекарна в суперпечелившо предприятие с годишен оборот от 6 милиона долара. За една година успяла да върне  заема към банката и да се превърне от скромно заплатена служителка в милионерка. Както споделя Карен, сега всяка сутрин, когато се събуди, се усмихва и изпитва огромно удовлетворение от това, което и се е случило…


В страните, където не е премахнато смъртното наказание (а те са около 100), преди то да бъде изпълнено затворниците имат право на последна вечеря. Пол Нил – 24-годишен жител на Торонто, се сети и предложи на пазара своята необичайна услуга: доставка на последната вечеря на смъртника. Точно срещу 20 долара (горе долу това е бюджета на повечето американски затвори за последното хранене на престъпника, преди да бъде убит) Пол ще ви приготви и достави вечерята на маниака, който сте си избрали. Айлин Уорнъс например, която бе обвинена и осъдена за убийството на шестима мъже (историята й е разказана във филма Monster) е пожелала да похапне преди екзекуцията си хамбургер и чипс, придружени с чаша горещо кафе. Е, ако си падате по нейното меню, Пол ще ви го осигури незабавно.


За да направят ресторанта си необикновен, италианци решиха да го открият в затвор. В Милано се появи ресторанта inGalera, разположен в действащия затвор Болате. Готвачите са външни хора, но келнерите са затворници, които получават за труда си заплата. Една от идеите е да се помага на затворниците да контактуват с обществото и след като бъдат освободени, повече да не извършват престъпления. Това обяснява, защо лозунга на нестандартния ресторант е “Мястото, където можеш не само отлично да се нахраниш, но и да направиш добро дело.”