Тайните за правенето на пари, на които не ни учат: 8 част

Тайните за правенето на пари, на които не ни учат: 8 част

Истината е, че в света винаги са преобладавали хората, които не виждат повече от носа си. През 1899 г. – далеч преди да се изяви таланта на Томас Едисон, тогавашния комисар на Патентното ведомство в САЩ Чарлз Дюъл, ще произнесе следната гениална мисъл:
– Всичко, което може да бъде изобретено, вече е изобретено!
Да беше единствен този Чарлз паметник да му построим! Но човешкия инат и късогледство са всеобхватни и безсмъртни. Ето ви още малко доказателства за това:
– Този така наречен телефон има прекалено много недостатъци, за да бъде сериозно разглеждан като средство за комуникация – устройството няма никаква стойност за нас (Меморандум на компанията “Уестърн юниън” от 1876 г.);
– Невъзможно е да се създадат летящи машини, тежащи повече от въздуха (британския физик и механик Уилям Томсън, известен като Лорд Келвин, 1895 г.);
– Кой, по дяволите, би искал да слуша актьорите да говорят (Х.М.Уорнър, “Уорнър брадърс”, в защита на нямото кино, 1927 г.);
– Мисля, че има световен пазар за около 5 компютъра (Томас Уотсън – президент на Ай Би Ем, 1943 г.);
– Телевизията няма да се задържи дълго, защото на хората скоро ще им писне всяка вечер да се взират в някаква си пластмасова кутия (продуцентът Дерил Занък, Туентиет Сенчъри Фокс, 1946);
– Не харесваме звука им, а и музиката от китара е на път да отмре (Корпорацията “Дека рикординг”, отхвърляйки “Бийтълс” през 1962 г.);
– Няма никаква нужда човек да има компютър в къщи (Кен Олсън – президент и основател на корпорацията “Диджитъл Екуипмънт”, 1977)…


Дори учителят на Айнщайн извикал един ден татко му и с дълбоко презрение му заявил:
– Много съжалявам, господине, но каквито и усилия да полага вашия син, от него нищо няма да излезе!
Едва ли трябва да ви представям Стивън Спилбърг. Знаменитият режисьор прави фантастични пари от филмите си. Само с “Джурасик парк” той си заработи 360 милиона долара. Е, същият този Стивън, когато го запитали за рецептата му да се правят много пари, отговорил така:
– Всичко, което е необходимо, е да имаш фантазия и няколко добри идеи.
И нищо друго.
Дори от наистина безумни идеи могат да се правят пари. Ще си позволя да ви припомня откъс от една от любимите ми книги – “Параграф 22” на Джоузеф Хелър:
– Полковник Каргил, който винаги оправяше белите на генерал Пекъм, беше енергичен червендалест мъж. Преди войната беше жив, брутален и агресивен търговски директор, който пипаше здраво. Беше крайно некадърен търговски директор. Полковник Каргил беше толкова невъзможен търговски директор, че неговите услуги се търсеха много от фирми, които искаха да установят загуби, за да намалят данъците си. По целия цивилизован свят, от Батъри парк до Фултън стрийт, той беше известен като човек, на когото може да се разчита за бързо намаление на данъка. Заплатата му беше висока, защото често пъти е трудно да се стигне до фалит. Трябваше да почне от върха и с труд да слиза надолу, обаче имайки съчувстващи приятели във Вашингтон, не беше лесна работа да се губят пари. Затова бяха нужни месеци усилена работа и грижливо объркване на планирането. Човек може да обърква, да дезорганизира, да пресмята погрешно и да пропуща всичко, да създава всякакви каши и тъкмо когато смята, че е оплескал всичко, правителството може да му даде някое езеро или гора, или петролно находище и да развали цялата работа. Дори при такива затруднения можеше да се разчита на полковник Каргил да съсипе и най-процъфтяващото предприятие. Той беше човек, който сам си бе пробил път в живота и не дължеше никому своята липса на успех.


Нищо ново под слънцето (Еклезиаст). Китайците са летели на въздушни балони столетия преди Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие да създадат своя балон (5 юни 1783 г.). Триста години преди Александър Флеминг да открие пеницилина (1928 г.) южноамериканските индианци са лекували рани с плесен.
Погледнете на нещото, което е привлякло вниманието ви различно. После прибавете някой нов детайл, съобразете го с манталитета на днешните клиенти, измислете му оригинален дизайн и го предложете на пазара с подобаваща атрактивна комуникация. И вероятността да успеете започва да расте…
Идеята е от първостепенно значение, но само тя не е достатъчна за да тръгнат парите към джобовете ни. Щом ни осени някакво хрумване малко е да извикаме: еврика, Марче, измислих го! Това, че на нас то си ни харесва още нищо не означава – важното е да бъде ценно за другите. Едва когато те усетят ползата от това, което им предлагаме, те ще посегнат към портфейла си, за да се сдобият с него. Вие знаете простото и велико правило: мойте парички ще порастнат, ако намалеят вашите, а вие не сте балами, та да ми ги подарявате. Но с удоволствие ще се разделите с част от тях, ако съумея да ви дам нещо, по което страшно си падате.
Затова за да направиш пари, трябва да се поставиш на мястото на своя клиент – не е толкова важно ние какво искаме, по-важното е за какво той си мечтае.


Уолтър Дисни (1901 – 1966) е едно от петте деца на Елиас и Флора Кол Дисни. Аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор. Когато решава да си опита късмета и се отправя след края на Първата световна война към Холивуд, той има в джоба си само 40 долара. Но това не му попречва да стане един от най-богатите хора на планетата. Как така ли? Ами благодарение на радостта, която донася на милиони деца и възрастни – със своето творчество той ги е направил щастливи. Признание за това са спечелените от него и екипа му повече от 950 отличия и грамоти от всички нации по света, включително 48 Оскара и 7 награди Еми.
Не можем да направим пари, ако не осъзнаем от какво се нуждаят другите. Някой го правят това интуитивно (отвътре им идва), за други са необходими специални проучвания. Но това правило действа при всеки издигнал се от дъното да върха на финансовите класации човек.
Можете ли да си представите заградена зона, в която да не е използвана и бодлива тел? Ама тя не е паднала от небето – измислил я е 60-годишният фермер Джоузеф Гидън през далечната 1873 г., за да си пази кравите. Той е създал собствен, оригинален метод за серийно производство на бодлива тел. Но понеже от това са се нуждаели и милиони други фермери в цял свят, точно с нея той става един от най-богатите хора на времето си. И до ден днешен това старо изобретение, най-вече заради ниската си цена и ефективност, продължава да е идеална преграда, която се търси от селскостопански производители и гранични застави до собственици на вили.