Такситата, които ще викаме утре

Такситата, които ще викаме утре

Аз вече писах на сайта за стремителното нахлуване на дроновете в живота ни. Няма област в която те да не се използват. И това е разбираемо: икономични, практични, независими от ужасяващия трафик на земята, те се предпочитат от бизнесмени до пиари.
Но неизчерпаемото човешко въображение открива непрекъснато непознати възможности за приложение на тези летящи играчки. Една от най-новите тенденции е те да се използват като въздушни таксита.
Броени седмици остават до старта на редовните превози с аеротакси в Дубай. Местните власти разрешиха за тази цел да се използват дронове на китайската фирма Ehang. Техните аеротаксита EHang 184 вече минаха изпитания в Дубай.
За първи път EHang 184 бе показан на изложбата CES 2016. В неговите възможности е да превози пътник с тегло до 100 килограма и неголяма чанта. Пътникът влиза в кабината, после чрез сензорен екран избира точката, до която иска да стигне. Дронът върши всичко останало автоматично, като полета му се следи от диспечерски център.
За сега EHang 184 лети на разстояния до 50 километра в рамките на половин час и със скорост до 160 км/час.

Големите възможности на дроновете да бъдат използвани за превоз не само на товари, но и на пътници, привличат вниманието и на компании от други страни. Сред тях е и немската фирма E-volo. Тя проведе успешни изпитания на своя 18-роторен пътнически сериен мултикоптер Volocopter VC200.
Това е техният вариант на автономно въздушно такси. Роторите са комплектовани в шест групи по 3 във всяка. За разлика от китайския дрон, тук товара е увеличен с 60 килограма. Съответно Volocopter 2X може да превозва двама пътника със средно телосложение. Немското возило може да прелети 27 километра със средна скорост от 70 км/час. Максималната му скорост е около 100 км/час. Двигателите са безшумни.
Volocopter 2X също може да лети в автономен режим по маршрут, който си избират пътниците. Управлява се дистанционно от земята или чрез пилот, който ще съпроводи пътника подобно на таксиметров шофьор.