Телевизорът – най-добрата перална на мозъци: 1 част

Телевизорът – най-добрата перална на мозъци: 1 част

Проучвания сочат, че на 65 години повечето от хората вече са прекарали цели 9 години от тях пред телевизора. Средно човек е втренчен между 2 и 4 часа в неговия екран. Дали е много или малко това се усеща при сравнение с други негови дейности: същия този средностатистически човек за пълноценно общуване с децата си харчи около 15 минути на денонощие.
За милиони хора на планетата телевизора се е превърнал в основен източник на информация и развлечение, своеобразно божество, пред което трябва да се прекланяш всекидневно. И у нас около 4 милиона души сядат пред него всяка вечер, когато започват информационните предавания. Немалко от тях заспиват ей така, вперили очи в мигащия екран. За тази пъстра публика телевизора е основен наставник, който им разяснява, кое е добро и кое е лошо, кое е значимо и на кое не трябва въобще да се обръща внимание.


Малцина си дават сметка, че разликата между телевизионната реалност и истинския живот е, колкото оттук до Луната. Защото по-голям манипулатор от телевизията все още не се е появил. Тя разполага с огромен арсенал от средства за хипнотизиране на зрителя – монтаж, смяна на ракурси, шум, музика, светлини, образи… Според указанията на собствениците на канала едни теми стават приоритетни, други се отразяват бегло, а трети нямат никакъв шанс да попаднат на екрана. Информацията се поднася максимално сдъвкана и готова за поглъщане и от най-неуките. Неусетно ден след ден телевизията подменя в своя зрител базисни ценности, изгражда у него нужните на нейните господари готови модели за мислене и поведение.
Не случайно телевизора днес е основния инструмент за промиване на мозъци във всяко общество, в това число и в нашето. Всичко – спорт, култура, бизнес, политика тук се поднася като стока. Срещу това собствениците на телевизионни канали получават баснословни печалби от различни политически и корпоративни организации. И тъй като никой още не е отменил правилото музикантите да свирят само това, за което им се плаща, рекламодателите имат решаваща роля при определяне приоритетите в телевизионните програми. А най-вече при подходите и клишетата, които да бъдат използвани в отразяването и оценката на различни процеси и факти.


По всичко личи, че днес в света е започнала една нова студена война – между Запада и Изтока, между САЩ и съюзниците му срещу Китай и Русия. В нея на телевизията се отделя изключителна роля – тя трябва да осигурява обществена подкрепа на водени политики, да модифицира глобалното обществено мнение. И послушната телевизия го прави. Това може да открием и в нашумялото интервю за  телевизионната компания Fox News с президента Доналд Тръмп от тази неделя. В него водещия Bill O’Reilly нарича руския президент Владимир Путин “убиец”. Президентът Тръмп незабавно реагира и казва, че “нашата страна далеч не е така невинна” и дава за пример  войната в Ирак. Журналистът се намесва, като коментира, че това са само грешки, а не убийства.
Агресията на САЩ и Великобритания в Ирак доведе до смъртта на 189 000 души (това са официални данни, истинската цифра вероятно е в пъти по-голяма). Дестабилизиран бе целия Близък Изток и се роди Ислямската държава, която отне живота на стотици хиляди, а милиони превърна в никому ненужни бежанци. И ако не бе адекватната намеса на Русия в Сирия един бог знае до какви мащаби би стигнала тази трагедия. Но за Bill O’Reilly, нашествието в Ирак е просто грешка. Може да си представим с какви фантазии са пълни  главите на милионите редовни зрители на безчетните, подобни на Fox News, телевизии.
Водещият на Fox News общо взето е малко известен човек. За разлика от Ноам Чомски, който произведе истинска революция в лингивстиката. Професор е и завежда катедра в университет № 1 на планетата – Харвард. Когато Ноам Чомски изнася лекции по цял свят, залите не могат да поберат желаещите да го чуят.

Та ето какво казва той в интервю за Euronews (излъчено на 17.04.2015 г.):
“Чомски:
– Най-лошата терористична кампания в света засега е тази, която се управлява от Вашингтон. Това е кампания на глобални убийства. Терористична кампания от такъв мащаб никога не е имало.
euronews:
– Какво имате предвид под кампания на глобални убийства?
Чомски:
– Кампанията с дроновете – тя е точно такава. В много части на света САЩ систематично, публично, открито – в това, което говоря няма никакъв секрет, ние всички знаем за това – осъществяват редовни кампании за убийство на хора, които американското правителство подозира в намерение да му нанесат някога вреда… Това е кампания, генерираща терор.”
Думи на проф. Ноам Чомски – признат за най-великия от всички живи интелектуалци. Само заради това трябва да повярваме на него, а не на журналиста, пленник на клиширани представи за света. За което най-вероятно е допуснат и до телевизионния екран…