Те ще ни помагат да изглеждаме още по-добре

Те ще ни помагат да изглеждаме още по-добре

 

Забързани във всекидневието си, натоварени с различни, изискващи неотложно решаване проблеми, не винаги си даваме сметка за това, което се случва в глобалния свят. А там онова, което го определя, е свръх скоростното развитие на най-новите технологии и проникването им във всяка област. За да я променят до неузнаваемост, а с нея и нашите представи, навици, поведение.


Това се случва дори в областта на бижутерията, където обикновено традиционните подходи и практики са много устойчиви. Но новите миниатюрни роботи, създавани в Масачузетския технологичен институт, могат да доведат до истинска революция и тук. В резултат от работата на тамошни учени по проекта Kino (от кинетика) се появиха техните роботи-украшения, които са мобилни.

Те прилепват към дрехата с помощта на магнити и се движат на миниатюрни колелца. Не става дума за хоатични промени, а за прекрасни съчетания от различни ракурси. Като променят позицията си, роботите-бижута всъщност придават на самата дреха необичаен външен вид.


А ако на улицата е станало хладно или е запръскал дъжд, то те ще вдигнат качулката на якето или шлифера ни. И обратното – ще я свалят, щом времето се подобри.
Но това не е всичко, което могат да правят тези оригинални украшения. Робот-бижу може да се доближи до устата ни и да се задейства като мини телефон. Приличащи на брилянти или на златни накити, те ще са в състояние и да знаят все повече за нас – навиците ни, стила ни, капризите ни… И така да играят ролята на безценни наши лични асистенти.


А това е само началото: тепърва в представите ни за модата, дрехите, външния вид ще настъпват невероятни изменения. Ние скоро ще разполагаме с неподозирани възможности, които ни предоставя дигиталната епоха, за да подчертаваме това, което искаме другите да забележат. Или обратното – да скриваме онова, което искаме да си остане само наша тайна.
Проектът Kino ни подсказва, че се задава необикновено и динамично бъдеще, в което и аксесоарите, които сега ползваме, ще претърпят дълбоки промени.

kino-mit.jpg

Включително те няма да са статични, а подвижни, своеобразни живи обекти върху тялото ни. Те ще ни помагат да сме в съответствие със социалния контекст и да представяме себе си по най-успешния начин. Ще изпращаме с облеклото си послания към другите за настроението, което ни е завладяло и подсказки за това, което очакваме от тях.
Сами ще ставаме дизайнери на външния си вид. И ще получим нови възможности да постигаме целите си.