Това, което вършиш днес ще определи, къде ще си утре: 2

Това, което вършиш днес ще определи, къде ще си утре: 2

 

 

 

Осигурете на децата си финансова стабилност
Едуард е уверен: шансовете за това детето с готовност да поема разумен риск, без което е невъзможен успешния бизнес са повече, ако то расте във финансово осигурено семейство. Самият той много се е интересувал от компютри, но е предпочел високо платената и престижна професия на зъболекаря. През 1975 година той избира да учи стоматология в Нюйоркския университет.

Откривайте и поощрявайте интересите на децата си
Едуард е убеден, че родителите не трябва да натрапват на детето своето мнение. Погрешно е да се опитват да насочват живота му към конкретно направление. Вместо това те трябва да опознаят неговите силни страни, да подкрепят и развиват неговите увлечения.


Едуард веднъж забелязъл, че на Марк му е скучно да си прави домашното за училище. Затова дал на сина си обучаващ диск за един от компютрите в офиса му. И му разрешил да измайстори примитивна програма за мигновени съобщения, която да позволи хората от различни кътчета на офиса и дома, да си общуват един с друг чрез компютър. На шега тази програма нарекли в семейството ZuckNet.

Нека детето знае, че се гордеете с него
Таткото на Марк разказва, че сина му е бил добър студент и е притежавал определени способности в математиката и точните науки. Но той не е обичал да се хвали с постиженията си. Едуард обаче не е криел от него радостта си, че Марк успешно се развива – той му е показвал, че се гордее с него.

Трябва да има ясни и точни граници
Едуард не вижда смисъл във физическото наказание на детето. И той не го е прилагал, ако Марк е извършил някоя пакост. Но винаги му е показвал ясно, че определено поведение е недопустимо. Децата са си деца, а родителите трябва да помнят, че носят отговорност за тях.

Трябва да имат време и за игри
Едуард е поощрявал Марк и сестрите му да си играят. Самият той е бил увлечен гмуркач и е имал 800-литров аквариум с риби в офиса си.
– Децата трябва всестранно да се развиват – споделя Едуард. – Не са необходими крайности във възпитанието. Те трябва да си вършат задълженията, но и да си играят.

Спазвайте баланс между работата и личния живот
За него идеалният вариант е, ако имате възможност да работите у дома си. Това ще ви позволи да прекарвате повече време с децата.

Така мисли Едуард – бащата на един от най-успешните хора на планетата: Марк Зукърбърг. А това е напълно достатъчно, за да му се доверим и да прилагаме съветите му и към своите деца.
За да бъдат успешни и щастливи и в непредсказуемия утрешен ден.