Това, което вършиш днес ще определи, къде ще си утре: 1

Това, което вършиш днес ще определи, къде ще си утре: 1

 

 

 

Повечето от нас проявяваме любопитство към утрешния ден. Интересно ни е как ще изглежда задаващото се бъдеще: спокойно или изпълнено с кризи, ще имаме ли сигурни доходи, а децата ни успешна реализация, която само да ни радва.
Различни учени чертаят нееднакви сценарии – от твърде розови до твърде мрачни.

Уорън Бенис – световноизвестен консултант в областта на планирането, е казал например нещо не само духовито, но и леко стряскащо:
– Фабриката на бъдещето ще има двама работници. Един човек и едно куче. Човекът ще е там да храни кучето. А кучето ще е там, за да пази човека да не пипа обурудването.


А ето и едно любопитно изказване на знаменития тенисист Борис Бекер, най-младия шампион на Уимбълдън (на 17 години и 7 месеца):
– Аз не мога да променя историята и не искам да я променям. Всичко, което мога е да изменя бъдещето. Ето над това и работя.


Към двамата ще прибавя и мнението на още един твърде интересен човек – предприемача и автор на бестселъри Робърт Кийосаки:
– Вашето бъдеще се създава от това, какво правите днес, а не от това, което ще правите утре.
Три мнения на три личности, постигнали върхове в своята професионална реализация.

Обединяват ги две неща: бъдещето ще е съпроводено с кардинални промени, но ако днес работиш за него няма от какво да се безпокоиш утре.
Едва ли е необходимо да ви обяснявам, кой е Марк Елиът Зукърбърг. Това име е познато навсякъде на планетата, докъдето достига Фейсбук – социалната мрежа, на която е основател, главен изпълнителен директор и президент.

През март 2010 г. Форбс го определи като най-младия милиардер на планетата, със състояние от 4 милиарда долара. Днес този капитал вече надхвърля 70 милиарда долара. Сътвореното от Марк дава основание на списание Vanity Fair да го провъзгласи за номер едно в списъка на 100-те най-влиятелни хора на информационната епоха.
Марк е четвърто дете – има три сестри: Ранди, Дона и Ариел. Майка му Карън е лицензиран психиатър, а баща му Едуард е зъболекар.


Мисля, че ако се нуждаем от отговор на въпроса, как да направим от детето си успешен и влиятелен човек в бъдещето, най-добре е да се обърнем към родителите на Марк. Неговият татко – доктор Едуард Зукърбърг, с удоволствие споделя своето виждане, как да да  осигурите на детето си блестяща кариера утре.

Работете за себе си
Едуард се труди като практикуващ стоматолог в град Добс Фери, щата Ню Йорк, а в ролята на негов личен секретар е съпругата му. Марк е растял и е наблюдавал, как родителите му са заработвали от дома си, като са прилагали най-съвремените технологии за онова време. Това впрочем е позволило на момчето и на сестрите му да се запознаят с компютъра от най-ранна възраст. Оттук се е появил и интереса на Марк към информационните технологии.