Той вижда онова, което хиляди други подминават

Той вижда онова, което хиляди други подминават

https://ubr.ua/img/article/854/73_m2.jpg

Един от любимите ми фотографи е Рене Малтет (08.05.1930–08.11.2000). Той е доказателство за това, че идеите са около нас, просто трябва да ги видим и да ги задигнем.
Рене е вземал фотоапарата си и тръгвал по улиците на Париж. Там е намирал онова, което му е било необходимо – смешната ситуация, необичайното, куриозното…

Той не режисирал, а ловял момента, при него смешното се ражда спонтанно. И затова е не само очарователно, но и жизнено, динамично, то ни кара освен да се усмихваме и да се замисляме. И най-важното – да се доверим на фотографа.


Едни от най-добрите снимки е направил за френската агенция „Рафо”. Рене е бил желан гост в медии, като Stern, Life, Look, Epoca, Camera, Asahi Camera, Punch, Paris-Match, Popular Photography…

Негови снимки са на оригинални картички, на пощенски марки. В края на 50-те години на миналия век излиза и фотокнигата му “Париж: улици и песни”, последвана по-късно и от други заглавия.


Рене Малтет –  личност, която съчетава в едно бунтаря, неконформиста, фотографа, поета… Той забелязва онова, което хиляди други подминават и ни предлага своите визуални смешки. Хуморът му е човечен, зареден с оптимизъм и понятен за всеки.


Днес, благодарение на неговия син Робин, невероятните снимки на Рене са достъпни в интернет. Леки, забавни, непринудени, трогателни, те продължават не само да ни радват, но и да ни правят по-добри.


Нещо много важно в дигиталната ни епоха, в която вече има истинска епидемия от самота и растящо отчуждение между хората. Затова ние всички се нуждаем от повече срещи с човечни, сърдечни и усмихнати образи.
Като Рене Малтет и неговото творчество.