Той винаги пристига точно навреме

Той винаги пристига точно навреме

 

 

 

 

През октомври 2012 г. авторитетният The Wall Street Journal публикува любопитен материал. В него се разказва за шока, който бившия посланик на САЩ в Естония Майкъл Полт е получил, след като се завърнал в родината си. Преживял в чужбина дълги години, той бил безкрайно изненадан, когато установил, че тази малка страна е технологично по-развита от могъща Америка. В Естония всички документи се заверяват с електронен подпис, а безжичния интернет е достъпен на практика безплатно навсякъде.

Майкъл казва, че в САЩ са му били необходими два часа за да получи номер за автомобила си, докато в Естония за същата услуга ще изразходва не повече от две минути. В Естония огромна част от услугите получаваш, седейки на дивана си в къщи с таблет, лаптоп или смартфон и отпивайки от питието си, докато в САЩ далеч не е така. Изводът, който Майкъл прави е: САЩ като че ли не си дават сметка, че е дошла една нова епоха – тази на креативното и иновационно общество.
Тези дни Естония отново ни даде пример за мислене в перспектива – тя стана първата държава и то не само в Европа, която разреши използването на роботи за доставка на продукти. С абсолютно болшинство (86 от 101 депутата) парламента на страната легализира работата на роботи-куриери.

Естония е малка държава – разположена е в североизточната част на Европа и населението и е едва около 1340000 души. Но това съвсем не и пречи да е високо развита в технологично отношение.
По идея на естонеца Ахти Хейнла и датчанина Янус Фрис (двамата са сред съоснователите на Skype) в Естония през 2014 година бе създадена компанията за производство на роботи-куриери Starship Technologies. Ахти стана и нейн генерален директор. Щаб-квартирата на компанията е в естонската столица Талин, но тя има свои офиси във Великобритания, Швейцария, Германия, САЩ…


Роботът-куриер на Starship Technologies все още няма име – конкурса за него продължава. Той е със шест колела и може да пренася товари – от обувки до хранителни продукти, с тегло до 15 килограма. Снабден е с камери, датчици, сензори, система за GPS, свързан е с интернет. Висок е около 70 см. Сам преодолява препятствията по пътя си, пропуска автомобили и хора, стриктно спазва правилата за движение по улиците. Роботът харчи символично енергия (колкото електрическа лампа!), не шуми, не замърсява околната среда, пристига точно на минутата в посоченото време на адреса. Собственикът на товара е получил код, с който отваря багажното отделение на робота и взема продукта. А после робота продължава по пътя си.

Снабден е със системи за защита, а движението му в реално време се следи от оператор. Роботът върви със скоростта на пешеходец – изминава около 5-6 км/час. Върви по тротоари, пресича на пешеходни пътеки, спазва знаците на светофарите.
Досега създадените от компанията 65 робота в процеса на изпитания са преминали над 10000 километра в 16 държави и са се срещнали с над 400000 души на техни улици. Не е бил регистриран случай на вандализъм към изделието.


Интересът към естонския робот-куриер е изключително висок на глобалния пазар. Предвижда се скоро да започне и масовото му производство. Не е далеч деня, когато тези роботи ще са част от градския пейзаж. И несъмненно ще ни радват, защото най-малкото ще пестят времето ни.
Компанията Starship Technologies активно сътрудничи и с Mercedes-Benz за развитие на системата Robovan – роботизирана доставка на стоки. В автофургони на Mercedes-Benz ще бъдат поставени по осем робота-куриери на Starship Technologies. Автомобилът ще пристига в района на доставката, а оттам по адресите ще поемат роботите на Starship Technologies. После те самостоятелно ще се връщат при чакащия ги фургон, за да бъдат повторно натоварени.