Той е, който краде от живота ни

Той е, който краде от живота ни

 

Шофирам. Трафикът в столицата ни, както всеки ден е убийствен. Пешеходна пътека. Виждам младеж, който се готви да стъпи на нея. Спирам. Отпред и зад мен десетки колеги правят същото. Младежът се движи с темпото на 243-годишна костенурка, без да откъсва погледа си от екрана на смартфона. По едно време спира по средата на пътеката и започва да щрака с пръсти по екрана – пише есемес наверно. После продължава с костенурското темпо движението си. Шофьорите са изнервени, а оловото от буботещите двигатели на колите им залива пространството. Най-накрая младежът стъпва на тротоара и все така, без да откъсва погледа си от екрана, продължава по пътя си.


В метрото съм. Пиков час. На спирката една тълпа слиза, друга незабавно заема мястото и. Онова, което ги уеднаквява, е впереният поглед в смартфоните.
В парка съм, както всяка ранна сутрин. Прекрасно е – чуруликат птички, кучета играят, пробягват катерички. Листата на дърветата шумолят и ако се вслушаш може да чуеш дори, че нещо си нашепват. Но малкото млади хора, с които почти всяка сутрин се разминаваме в парка, нито чуват, нито виждат това. Защото ушите им са затапени от слушалки, а в ръката си здраво стискат смартфона и периодично му хвърлят по някои и друг поглед.


Проучване във Великобритания сред 4000 британци показа, че са се появили зомбирани поколения. Над една трета от анкетираните проверяват смартфоните си до 50 пъти на ден, а 16 на сто го правят по-често. От анкетираните 53 на сто вземат телефона на всеки 15 минути. Но при младите хора (18-24 години) това се случва на всеки 5 минути. Средно анкетираните са се вглеждали в смартфона си по 1,1 милиарда пъти на ден. Британците ги вадят при всеки удобен случай: в обществения транспорт и на работа – над 60 на сто, по време на срещи с приятели – около 50 на сто. С него си правят снимки 95 на сто, като две трети незабавно ги споделят в социалните мрежи.
Не познавам родни проучвания по тази тема, но ситуацията едва ли ще е по-различна.

За милиони хора смартфона вече е насъщна потребност, без която те не могат да си представят как биха живели. Учени от Будапещенския университет изясниха, че без мобилен телефон у много млади хора се появяват симптоми, които напомнят на посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Става дума за състояние на тревожност, което обикновено се развива след преживяно ужасно събитие. То трябва да заплашва човека или да води до тежки физически травми и дори смърт. Най-често възниква поради понесено насилие, преживяна природна катастрофа (земетресение например), при война или терористична атака. Негови симптоми са кошмари, вцепенение, депресия, тревога, стрес, гняв, безпомощност, проблеми със стомаха и имунната система и пр.


Проучването на унгарските учени показа, че щом се отнемал смартфона на наблюдаваните (те са били на възраст от 18 до 26 години), сърцето им се съкращавало също като при хора, страдащи от ПТСР. Всеки трети от участниците в експеримента започвал активно да шава и се чеше – свидетелство за стрес. Но ако им давали друг телефон, то те се успокоявали.
Впрочем и без да те лишават от смартфон, непрекъснатото вторачване в него на улицата си е много опасно нещо. Я вижте какво се случи наскоро на 67-годишна американка в Ню Джърси – най-гъсто населения щат в САЩ. Тя, вместо да гледа пътя, по който се движи, се взирала в смартфона си. И така пропадна в двуметрова шахта, без да забележи, че техниците са вътре в нея. За неин късмет се отърва само със сериозни травми.

Ако контролираме общуването си по смартфона и отделяме повече внимание на реални контакти с живи хора, то ние само ще спечелим от това. В противен случай той буквално краде от живота ни – пречи ни да се радваме на онова, което се случва с хората, важни за нас например. Ако сме с впити погледи в малкия екран пропускаме да се радваме на големия екран – живата реалност.


В такива случаи е най-добре да си спомним великия завет, който са ни оставили древните ни предшественици:
– Последният и най-висш дар на човека от боговете, е чувството за мярка!
В заключение ви предлагам един забавен клип на испанската студия Big Lazy Robot VFX. Него вече са го гледали близо 2600000 зрители в YouTube. Под името iDiots, той се закача с феновете, увлечени от своите малки “айдиоти”. С него дизайнерите от BZR VFX ни предлагат да преосмислим отношението си към тези – иначе несъмненно полезни джаджи, във всекидневието ни.