Той спечели първия си милион долара на 8 години: 1

Той спечели първия си милион долара на 8 години: 1

 

Едва ли ще издам някаква тайна, ако спомена, че много хора у нас и по света определено са недоволни от парите, които печелят. Още по-неприятното е, че като се позамислят те не виждат и кой знае какви перспективи в бъдеще. Наясно са, че да разчитат на едната заплата, а още повече пък на утрешната си пенсия да покрива най-необходимите им разходи, става все по-съмнително. При това сред неудовлетворените от доходите си има и немалко сериозни дами и джентълмени, с дипломи от внушаващи респект учебни заведения, с научни титли, с богат трудов опит.

Това е едната, песимистичната картина на света, в който преминава живота ни. Но в същата тази сурова реалност се случват и доста странни неща, трудно обясними за повечето от нас. Хора без какъвто и да е професионален и житейски опит, без образование, дори без да ходят на работа печелят зашеметяващи съзнанието ни пари.
Онова, което понякога забравяме е, че четвъртата индустриална революция, която тече сега в света, променя не само света на технологиите. Тя ограничава и дори закрива някои традиционни източници на доходи, но в същото време открива непознати полета за правене на пари.

И онези, които осъзнаят това, мълниеносно се преориентират и се възползват своевременно от очерталите се възможности, си осигуряват така желаната финансова независимост. А тогава те сами могат да определят размера на заплатата или пенсията си, независимо от пола, възрастта, образованието, местоживеенето си, вкусовите си и други предпочитания.
Пример за това е историята на невръстния Евън. А тя започва през 2011 година. Петгодишното по това време хлапе попаднало на музикални клипчета в YouTube и у него възникнал въпроса, как големите създават тези неща.

Евън запитал татко си Джаред дали и той може да направи видео, като тези в YouTube. Джаред бил на “ти” с модерните технологии и решил да запознае сина си с това, как се правят видеоклипове. За тази цел той използвал техниката на куклената анимация (stop-motion), а герои в клипа станали Angry Birds – любимите играчки на Евън. Това страшно се харесало на момчето и около месец той и баща му се забавлявали да снимат различни проекти. Докато един ден Евън не го помолил да качат заснети от тях клипове на платформата YouTube.


Джаред си спомня как е започнала тази невероятна история:
– Ние въобще не си представяхме, че от това ще се получи нещо. Не седмица по-късно решихме да видим, как стоят нещата с видеото, което качихме в YouTube. И така забелязахме, че за това време то е събрало няколко хиляди преглеждания. На много от зрителите им бе интересно, как ние  сме направил клипа. Затова следващото наше видео бе обучаващо. Ние просто продължихме да правим това, което искаха зрителите.

Веселите клипчета, интересните теми и детското обаяние на Евън, с всеки изминат ден водели нови зрители на неговия канал в YouTube. Момчето не просто разказвало, какво може да се прави с играчките, но добавяло винаги и още нещо – смешки, някъв специален ефект… Много деца даже запомняли наизуст негови реплики и ги цитирали, когато показвали на други свои снимки или рисунки.


Минават четири години. Феновете на Евън надхвърлят милион, а посещенията на различни зрители са над милиард. Семейството осъзнава, че е попаднало на златна мина и светкавично се възползва от нея. Създават три различни канала: EvanTubeHD – тук Евън и сестра му Джилиан разказват за различни играчки; EvanTubeRAW – предлага възможността да се погледне зад “кулисите” на снимачния процес и EvanTubeGaming – Евън представя видеоигри.

Първоначално Джаред дори не е и предполагал, че от тези занимания на Евън може да се печелят пари. Но скоро открива, че различни производители охотно биха заплатили да се показват техни играчки на зрителите. През ноември 2013 година, когато сина му е на 7 години, той печели от своя канал в YouTube 41000 долара за годината – около 112 долара на ден.
Популярността на Евън започва да расте, а с нея и печалбите. На 17.09.2014 година Business Insider оценява парите, които Евън заработва само за един ден на над 3500 долара или 1,3 милиона долара на година.