Тула, която научи Ирис да се усмихва

Тула, която научи Ирис да се усмихва

Много от нас си имат домашен любимец, а някои и повече от един. В къщи, апартаменти, вили щъкат котки и кучета, пеят птички, пълзят костенурки… Животинките ни помагат да се възстановяваме след изнурителния работен ден, да съхраняваме у себе си сърдечност и доброта. Не не само това: верните ни приятелчета от животинския свят могат да ни помогнат и да се избавим от сериозни заболявания, за които традиционната медицина няма решения.

Пример за това е историята с Ирис Грейс. Момиченцето имала аутизъм. Става дума за проблем с развитието на мозъка, което се откразява на поведението на човека. Аутистите са хора, които живеят в свой си свят и затова имат проблеми с реалния свят.

Точно такова дете била и Ирис – невъзприемчива, не можела да говори, да общува и да гледа хората в очите. Тя била много тъжна и тревожна, особено нощем, често плачела.

Ирис много се страхувала от водата и това било сериозен проблем, когато родителите и се опитвали да я измият или изкъпят.
Тежката форма на аутизъм била установена у нея, когато момиченцето било на две години. Лекарите били категорични в предвижданията си: тя никога няма да може нормално да общува с други хора.

Когато Ирис станала на 5 годинки тя се сприятелила с котката на нейна приятелка. Това подсказало на майка и Арабела, че няма да е зле и те да си вземат котенце. И така у дома им се появило коте от породата Мейн Кун. Това са дружелюбни и ласкави животни, обичат много водата и прекрасно си общуват с деца.
Скоро Тула и Ирис станали неразделни. Неусетно спокойствието на Тула заразило и малкото момиченце. То започнало дори да прави неща, които преди ненавиждала – да се къпе и облича например.

Ирис не се разделяла с Тула нито за миг – тя я съпровождала, когато с майка и посещавали супермаркет, на пикник. И както споделя Арабела дъщеря и в компанията на Тула, била невероятно спокойна и щастлива.
Ирис се увличала в рисуването. Веднъж тя работела над нова картина, когато Тула започнала да се разхожда върху нея. Тогава Ирис казала: “Седни, коте!” и Тула мигновено седнала. Майка и била в шок: за първи път в живота си Ирис използвала думи за конкретна цел.
Ирис се оказала наистина талантлив художник. Нейни картини са си купили и знаменитости, като Анджелина Джоли, Ащън Къчър, Зоуи Дешанел и др.

Арабела – майката на Ирис, която е професионален фотограф, документирала живота на дъщеря и след появата на Тула. Тази история тя разказа и в първата си книга, посветена на дъщеричката си.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е HT_Iris_Painting_Thula_ml_141013_3x2_1600.jpg

Лекуващите я лекари са изумени от настъпилите промени – та на мястото на сълзите днес са се появили много усмивки и добро настроние. Ирис е щастливо дете, което вече умее да си общува с други хора.
Благодарение на Тула – едно малко котенце от породата Мейн Кун…