Как да печелите от сладкиши

Как да печелите от сладкиши

Характерно за времето, в което имаме късмета да сме попаднали е, че все по-трудно постигаме целите си. Динамиката е невероятна, изискванията към всяка една професия се менят, а конкуренцията е все по-ожесточена и е отвсякъде.
Но никога не е имало толкова много възможности за професионална реализация, както сега. При това неограничавани от възраст, пол, религия, географско разположение…

Но при едно условие: да имаш нешаблонно мислене, способност да раждаш необичайни идеи, да търсиш и намираш непознати перспективи и възможности. Да имаш нестихващ глад към различни знания и да умеш да комбинираш информацията, която узнаваш в причудливи и полезни неща.


Пример за това е историята на Динара Каско. Тя живее в град Харков. Това е вторият по големина град в Украйна – населението му е над 1,750 милиона души.
Динара е на 32 години. Завършила е университета по строителство и архитектура в град Харков. След това работи в архитектурна компания.

Когато излиза в отпуск по майчинство очарователната дама се захваща и с готвене. И така открива, че да прави това за нея е едно невероятно удоволствие. Затова решава да се захване професионално с правенето на всевъзможни сладкиши. Записва се и учи в майсторски класове на световно признати майстори, като Мартин Диез, Джулиен Алварес, Гийом Мобилео и др.

Днес по определение на световни медии, които много често разказват за Динара, тя е “Сензацията на кулинарния свят”. Нейни проекти за торти се публикуват в най-престижни издания за сладкарско изкуство. Тортата и, наречена The Bubbles, се появи на корицата на едно от най-влиятелните списания за кулинария – Sogood.

Денят на Динара е разпределен буквално по минути: работа върху нов проект, снимки, интервюта, майсторски класове… Канят я за работа откъде ли не – от знаменити ресторанти, от най-големи сладкарски компании в света. Но тя засега не смята да се възползва от много изгодните предложения – страхува се да не загуби свободата си да твори. Твърди, че напълно я устройва живота и в нейната малка домашна кухня, както и всекидневните консултации със съпруга и Олег, който много и помага в нейната работа. Той прави снимките на произведенията и.


Динара сътворява невероятни десерти, като използва за това най-нови технологии – разпечатва ги на 3D-принтер. Първо измисля формата. После я моделира с програмата 3D Max на 3D-принтер. Шлифова я, презаписва я и след това я отлива от силикон. И едва тогава я напълва със съответните съставки за ядене. Всичко това прави в малката кухня у дома си, разположен в един от жилищните комплекси на Харков.


Една нейна торта се продава за около 20 долара. Но сериозните и доходи идват не от самите торти, а от нейните идеи. Правата върху силиконовите си форми за торти тя продава на най-големи компании в този бизнес. Сред нейните клиенти са италиански фирми, компании от Китай и др. Торти по нейни проекти произвежда и продава популярната италианска марка Silikomart.

Добри пари и носят и нейните майсторски класове, които тя сега води в цял свят. Желаещите да се запишат на тях и да се научат да приготвят “архитектурни” десерти, са предостатъчно – ако искаме да попаднем на тях и да чуем Динара, ще трябва да почакаме поне половин година.
Печели нелошо и от инстаграм, където качва снимки на своето кулинарно изкуство. Там тя вече има близо 450000 последователи.

Продава различни силиконови форми и на своя сайт – дава възможност на всеки, който желае да изпробва силите си в създаване на впечатлилия го десерт.
Динара от собствен опит се е уверила, че няма начин да не успееш, ако търсиш и непрекъснато подхранваш въображението си:


– Като смесвах различни съставки аз сама започнах да си измислям рецепти – споделя Динара. – Разбрах, че дори да разполагате само с брашно, яйца и захар вие можете да направите от тези продукти десетки различни десерти! Стига да имате най-важното – фантазия!
Тортите на Динара са не само вкусни, но и невероятно красиви. Самата тя споделя, че е станала “тортозависима” и в главата си има милион идеи.

Тях тя ги търси и намира навсякъде. С часове сърфира в мрежата по страници на знаменити майстори на кухнята, разглежда в инстаграм фотографии на техни кулинарни шедьоври. Много обича да наблюдава природата – това я вдъхновява. Прибира се в дома си и моделира на компютъра форма за торта или сладкиш, която е видяла докато се е разхождала с дъщеричката си Вероника в парка.


Любимите и предмети като ученичка са били геометрията и химията. Затова днес тя използва в работата си различни методи за моделиране – като биомимикрия или триангулация. Понякога, когато има интересна идея, се консултира и със специалисти от други области – като математици и скулптори например. Заедно със свой приятел – химик по професия, създаде сладкиш във формата на коктейл.

За нея е нещо съвсем естествено четири дни да работи над една торта, а после да я преработва още 6 пъти. Понякога не я устройва формата, която търси или вкуса и. Много торти са били изхвърлени, защото не и е харесало съчетанието на едни или други продукти. За да определи дали сладкиша, който е създала има добър вкус, тя го опитва три дни.
– Правя това, за да усетя как той се “разкрива – пояснява Динара. – А не напълнявам, защото много работя.

Страстта към сладкишите у нея е от детството и. Твърди, че без сладко не може да преживее и един ден.
Планира освен десерти в духа на новото високо технологично време, да започне да работи и класика – да пресъздаде торти, които хората помнят от детството си. Да ги направи в нова интерпретация и необикновена форма, но да съхрани техния познат, прост и обичан вкус.


Когато човек разглежда десертите на Динара има чувството, че тяхното място не е на трапезата, а в зала на художествена галерия. Днес това започнало като хоби, а после превърнало се в любима професия занимание  и дава свободата да се наслаждава на живота си и да го изживява така, както на нея и харесва. Позволява и да пътешества по света и да трупа много незабравими емоции.


– Не се страхувайте да експериментирате и непременно ще намерите нещо неповторимо и уникално – ни съветва Динара. – Най-важното е никога да не се предавате, да работите и да вярвате в себе си!
Струва си да се вслушаме в думите и. В това, че те са верни и работещи ни доказва нейния шеметен успех днес в света.
Повече за нейното изкуство може да узнаете от страницата и в инстаграм.