Убива ни нашето неправилно хранене

Убива ни нашето неправилно хранене

 

 

 

През 2014 година за първи път са публикувани резултатите от обширно и много полезно проучване, за храненето на хората в света. Оттогава то се прави всяка година. Неотдавна се появи и доклада за 2018 година. Основният извод, който прави в него един от главните му автори – Джесика Фанцо, изследовател в университета “Джонс Хопкинс”, е: неправилното хранене е ключов фактор на риска за заболяване и смърт. Той е много по-съществен, отколкото замърсяването на въздуха и тютюнопушенето.
Хронично непълноценно хранене, недостиг на важни хранителни вещества, излишни килограми, свръхконсумация на въглехидрати и мазнини – всичко това влиза в определението “неправилно хранене”. Точно то е основният фактор за преждевременното заминаване от този свят на милиони хора. Убиецът, наречен “неправилно хранене”, поразява смъртоносно бедни и богати, мъже и жени, деца, млади и стари.
Делът на възрастните със свръхизлишни килограми вече е около 40 на сто, предимно жени. Особено тревожна е ситуацията при децата. Над 150 милиона деца на възраст до пет години, страдат от различни форми на непълноценно хранене. Други 50 милиона са анемични и твърде слаби, а 38 милиона – затлъстели.


Изобилието от вредни храни в менюто на децата – твърде много сухи закуски от рафинирани и преработени продукти, подсладени напитки и пр., е изключително опасно, за да го подценяваме. Ако пренебрежително се отнесем към този проблем, то ние ги обричаме на риск от развитие на атеросклероза и хипертония, онкологични заболявания и диабет, включително и от появата на апное – спиране на дишането им по време на сън.
Дали можем да се доверим на изводите от подобни проучвания? Категорично да! Ето само едно доказателство в полза на това. През 2016 година на планетата са умрели 54,7 милиона души. Но три четвърти от тези смъртни случаи не са резултат на конфликти, тероризъм, войни, травми… Хората  преждевременно са починали от т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които не могат да се предават от човек на човек. Те са рак, инфаркт, инсулт, диабет… А основната причина да се срещнат с тях, е неправилното им хранене.
Ще е застрашено ли едно момиче в бъдеще от рак на гърдата зависи и от това, дали то консумира безалкохолни и газирани напитки, червено месо, маргарин, захар – всички те рязко увеличават риска от тази болест. Това доказаха изследователи от Калифорнийския университет, след като анализираха данни за 45204 жени.


Друго проучване сочи, че при хората, които употребяват храна с висок гликемичен индекс (той се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни), риска от заболяване от рак на белия дроб, се увеличава с близо 50 на сто. Или, ако си похапваме всеки ден бял хляб, кифлички, понички, банички и пр., то ние осезаемо увеличаваме опасността от подобно заболяване.
Но какво да слагаме на трапезата си, за да се храним правилно и да ни има още дълго на този свят? Оказва се, че за това въобще не са ни нужни твърде изискани манджи и лъскаво опаковани продукти от скъпарски магазини. Необходими са ни най-вече зеленчуци, плодове, бобени и пълнозърнести храни, ядки, семена…
Непретенциозният лук например, е суперефективно средство в борбата с множество болести и неслучайно той, заедно с чесъна, се смятат за растения № 1 на планетата. Обикновените домати са си направо една истинска аптека – когато ги хапваме, ние доставяме на организма си витамини, а също и безценните за работата на клетките ни магнезий, мед, тиамин, фосфор, калий, соли на фолиевата киселина… Едно от обясненията защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати. Фасулът укрепва имунитета ни, влияе много добре на сърцето ни, предпазва ни от ревматизъм и стомашни разстройства, помага при болести на бъбреците, а по хранителна ценност превъзхожда повечето от белтъчините в месото. Зелето е истински вълшебник за здравето ни – в него се съдържат безкрайно полезни съставки – незаменими аминокиселини, белтъчини, ферменти, минерални соли… На трапезата ни трябва редовно да се появява и риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, агнешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца…


Никой от нас не е безсмъртен. Но учените са категорични: напълно е възможно все повече хора да станат дълголетници. Затова си е направо престъпление да си отиваш твърде рано от този свят, само защото не се храниш правилно.
Бащата на медицината Хипократ (460 г.пр.н.е. – 370 г.пр.н.е.) ни е завещал една невероятна мъдрост, за която днес в нашата дигитална епоха малцина се сещат: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна. Добре е, по-често да си спомняме за нея.
За да бъдем здрави.