Удивителните скулптори на Майк

Удивителните скулптори на Майк

http://www.gogetnews.info/uploads/posts/2016-03/thumbs/1457696682_knigi2.jpg

Израснал съм с книгите и ми е необяснимо бягството от тях, което забелязвам у много деца и млади хора. Според мен главната причина за това е в родителите им, които сами са забравили за тях. И затова не успяват да изградят у наследниците си любов към доброто четиво. За съжаление, расте и броят на домовете, в които вече не може да се намери книга.

Тези хора не си дават сметка, че напечатаната книга нищо не може да замени. И в епохата на смартфона и интернет, на електронните четци, написаното на хартия си остава незаменим и основен инструмент за развитие на нашето мислене.

Но какво да се прави с многото книги, които днес стават излишни? Факт е, че те масово се изхвърлят не само от домове, но дори и от обществени библиотеки.

https://pm1.narvii.com/6644/f788d1c1da08e50e22d568affbe506ef606b4206_hq.jpg

Оригинално решение на този проблем предлага американският художник Майк Стилки (роден е през 1957 г. в Калифорния). Той си сътрудничи с библиотеки и книжарници  в много държави. Посредством тях събира книги, които никой повече не иска да чете. За една от последните си композиции е използвал 5000 книги. Комбинира ги по цветове, размери, подрежда ги и започва да рисува фигури на хора и животни върху техните обложки.

Той не чете подробно всяка книга, която включва в своите инсталации – това физически е невъзможно. Но задължително я преглежда, обръща внимание на отделни изрази. Интересуват го и забравени от предишни читатели неща, които биха разказали за тях самите – бележки върху страници, билети, картички и пр.

https://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_jpg/MJeEn5rZnKBzG7v35GnQzTjyrqPiasa8CYIaHh2QVKYLaECQvsobOzG7vkk9ns11FhmTetN59Z67w66fhGjf05A/640?wx_fmt=jpeg

Подходът на Майк е не само необичаен – неговите уникални инсталации от ненужни за все повече хора книги, им вдъхват нов живот. Както самият той споделя, друга история се поставя върху нечия стара история. Забравената днес книга е имала свой живот: тя е била създавана, четена от различни хора, които са я възприемали нееднакво. Благодарение на Майк се  ражда причудлив разказ на нейното повествование – така, както той го вижда и чувства.

Майк твърди, че неговите произведения са били вдъхновени и от духа на скейтборда, на който е бил запален фен. Той го е научил да приема различни гледни точки за живота. „Когато хората гледат напред, аз наблюдавам детайлите на бордюра – виждам различно“, споделя Майк. Мечтата му да стане професионален скейтбордист не се сбъдва заради множество контузии, но той успешно се реализира в света на изкуството.

https://mcj.press/wp-content/uploads/2019/01/knizhnye-installyatsii-majka-stilke-11.jpg

Майк няма специално образование, но това не му пречи негови скулптори от книги да са изложени в знаменити художествени галерии, музеи, големи книжарници и в много други страни, освен в САЩ. Като Южна Корея, Италия, Швейцария, Китай, Филипините, Великобритания, Франция, Италия…  За да радват хората и да им напомнят за нейно величество Книгата.