Умът недостига там, където чалгата прелива

Умът недостига там, където чалгата прелива

http://anub.ru/uploads/06.2012/bulgarian_prom_day_16_1.jpg

В кварталният парк съм. Грее слънце, чуруликат птички, гонят се катерици, а наоколо тичат весели дечурлига. Всичко би било чудесно, ако я  нямаше тълпата от твърде шумни момичета и момчета. Събрали са няколко пейки до беседка, в ръцете им кутии с енергийни напитки, бира, концентрати, повечето са и  с цигара в уста. От апаратурата в беседката гърми дива и тъпа чалга. Определено са абитуриенти – могат да се разпознаят по виковете 1, 2, 3… И така до 12. А после отново продължават с  крясъците си.

Обяснимо е, защо празнуват тук – не им е провървяло и са се оказали във време на пандемия. Заради Ковид-19 са ги лишили от любимите им дискотеки и кръчми. Затова те сега са в парка, напук на препоръките за социална дистанция. И, както се полага в последните десетилетия1 са в обкръжението на предостатъчно алкохол и чалга.

Съчувствам им – те едва ли съзнават, че за бъдат доведени до подобно състояние на духа върху тях се е работило години наред. Техните мечти, тревоги, страхове, проблеми са подготвяни да се превърнат в ресурс, който да увеличава нечии печалби. Те са били обект на непрекъснато изучаване, за да бъдат ефективно манипулирани и  тотално експлоатирани в бъдеще. Непрекъснато са в прицела на гъвкава и следяща реакциите им  агресивна реклама, която им внушава, че смисълът на живота е в това да притежаваш и да консумираш. А всичко друго е без значение. Те са днешните  „деца на деконструкцията“, както ги определя в едноименната си книга френският изследовател Пол Мелун. За него това са хора егоисти, отнасящи се с презрение към миналото, устремени единствено към пазаруване – все повече и повече. Техните приоритети са ясно очертани: смартфона, видеигрите, чалгата, фаст фууда…

Много от тези момичета и момчета, веселящи се в парка, са вече душевно опустошени – те не знаят какво искат, не разбират какво чувстват, неспособни са да вземат решения. Нямат цели, апатични и безразлични са. След 12 години прекарани в училище знанията им са повърхностни, а критичното мислене е нещо непознато за тях –  то предполага поне минимално развит интелект.

Повечето от тях са функционално неграмотни, без обща култура, които не могат да свържат два факта, да се ориентират в това, което се случва по света и у нас. Неспособни са да гледат в перспектива, да откриват и извличат от достигаща до тях информация добри идеи, да разбират прочетеното и да работят едновременно с твърдения, които си противоречат. Те не са в състояние да се ориентират в динамиката на това, което се случва и затова блокират пред необичайни предизвикателства. Не могат да обмислят действията си и да са наясно за последиците от тях. Върхът на културата за тях е чалгата, а посланията, които тя им носи, устойчиво ги превръщат в агресивни циници и егоисти. Хора, които по определението на Оскар Уайлд знаят цената на всичко, но не ценят нищо. Полуобразовани и вече пълнолетни граждани, които са убедени: светът им е длъжен, а не те на него.

http://warnet.ws/img5/447/bolgar/1.jpg

Ювенал е знаменит римски поет-сатирик. Творчеството му е насочено най-вече срещу властта на парите и социалната несправедливост. Неговата сентенция здрав дух  в здраво тяло  разкрива една от причините за бездуховността на все повече млади хора – те живеят така, че да съсипват организма си. Обездвижени, втренчени в екрани, недоспиващи си,  злоупотребяващи с  вредни храни и токсични напитки, пушещи цигари, вземащи и различни видове дрога, те съсипват не само физиката, но и психиката си. Това потвърждава и ново изследване на Световната здравна организация (СЗО). То сочи: младите хора в Европа имат все по-големи проблеми с душевното си здраве. Все повече от тях се оплакват от нервозност, раздразнителност, имат затруднения със съня. Усещането за психично благополучие сред тях намалява, като с възрастта показателите стават все по-лоши. Несъмнено пандемията от Ковид-19 ще засили тяхните проблеми заедно със задълбочаване на социалното неравенство.

Абитуриентите от набор 2020 са очарователни, но в голямата си част наивни и глупави момичета и момчета. И то толкова глупави, че дори не могат да осъзнаят това. Те вярват, че могат да използват смартфона  за да намерят отговор на всеки въпрос, който ги занимава. И затова са убедени, че са достатъчно информирани и комепетентни. Но те не разбират, че без критично мислене не са в състояние да направят най-важното – да различат истинското знание от фалшивото, което доминира в интернет. За всичко това допринасят и невероятно тъпите послания, с които вездесъщата чалга пълни главите им.

В днешното ни общество има немалко влиятелни групи, в чиито интерес е точно такива да са абитуриентите. Колкото по-ограничени и невежи са те, толкова по-желани са за цинични и корумпирани политици, за алчни производители и търговци  и обслужващи ги манипулатори. А парадоксът е, че в едно по-голямата част от днешните абитуриенти приличат на тях: те също са убедени, че щастието не е в парите, а е в тяхното количество.

Всичко това би изглеждало като странна приказка, ако не бе тъжна истина…