Универсалният лечител: част 2

Универсалният лечител: част 2

Съюзник при отслабване
В света има истинска епидемия от затлъстяване. Милиони хора дават мило и драго да се освободят от създаващите им проблеми излишни килограми. Но не са много тези сред тях, които се сещат, че за тази цел незаменим помощник им е крушата. Дори има проучвания (на екип от университета в Луизиана, САЩ), които показват: тези, които ядат круши са с по-нисък риск да напълнеят – с цели 35 на сто спрямо онези, които ги избягват.

При това равнището на физическата активност и количеството на потребяваните калории в наблюдаваните две групи съществено не се различавало.
В крушите няма мазнини, холестерол, соли – а това е важно за отслабващите. Но от още по-голямо значение е, че ако ги похапваме редовно – по една круша дневно от среден размер, то ние предоставяме на организма си една пета от дневната му норма фибри.

А калорийте, които поемаме са едва 100. Фибрите в крушите подобряват храносмилането, снемат възпаления, намаляват реално теглото ни, като ни осигуряват чувство на насищане за дълго време. Заедно с това чистят тялото ни, като извеждат от него токсините по естествен път.
Или ако искаме да свалим някои и друг килограм за задаващото се лято, то трябва редовно да си хапваме и круши.

Срещу настинки
Зима е, а това означава простуди, кашлици… Е, тук също от полза ще са ни крушите. Те има мощно противовъзпалително и антибиотично въздействие. Помагат ни да понижим висока температура, да се избавим от силна кашлица. Дават ни сили да се справим с тези неканени гости.
Ето една рецепта, дошла от далечни години: чай от круши. Отлично профилактично средство, помага при настъпила простуда, симптоми на задушаване, силна кашлица.

Нарязваме на малки парчета сушени круши, запарваме ги с вряла вода за около 15-20 минути. Добре е да си  пийваме от този чай докато не дойде пролетта.
Никак няма да е зле в менюто си редовно да включваме и сладко от круши или печени круши – те ще ни помогат в студените зимни дни.

Естествен пробиотик
Ако попитаме Уикипедия що е пробиотик, то ще научим, че това са живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, като подобряваг и оздравяват вътрешния микробен баланс.

Те оказват огромно влияние върху организма ни – и от наличието им зависи дали ще сме здрави или болни. Според експерти пробиотиците имат антитуморен ефект, антитоксични са, предпазват ни от сърдечни заболявания, от инфекции и алергии, укрепват имунитета и пр.
С една дума много са полезни. Естествено фармацевтичната индустрия няма как да пропусне тази ниша и пазара е залят с произведени в заводи пробиотици. Стига да иска човек може да си купи какви ли не – на цена от 7 до над 45 лева.

Но тъй като става дума за произведено, а не натурално средство, то с поемането им няма как да бъдат избегнати странични негативни ефекти.
Поне така аз си мисля. И затова предпочитам да похапвам круши. А след като се запознах с най-ново проучване на Университета в Северна Дакота – една сериозна научна организация научих, че те ми дават и нужни ми пробиотици. Тамошни учени са установили, че съединения, намиращи се в крушите, помагат на организма да се справя с хронични заболявания.

Става дума за защита на стомаха от една много опасна бактерия – Helicobacter pylori. Ако ни дойде на гости, то с нея си вървят гастрита, язви на дванадесетопръстника и стомаха, мигрена, сърдечно-съдови заболявания, може да се наруши кръвоснабдяването на крайниците ни… Специалистите са установили, че крушите не само противостоят на тази бактерия, но пазят човека и от диабет от 2 тип – те са добро средство при висока кръвна захар (хипергликемия) и хипертония, които се свързват с диабета.