Устройва ли ви годишна заплата от 85000 долара?

Устройва ли ви годишна заплата от 85000 долара?

https://i.pinimg.com/736x/6f/68/b5/6f68b50a4a00b71f5795206e43237711--ninjutsu-ninja.jpg

Едно от най-разпространените качества сред нашите съвременици, особено пък сред поколенията, израснали във времето на смартфоните и социалните мрежи, е тяхната безкрайна доверчивост. Те са склонни да вярват и на най-невероятните съобщения, на които ще попаднат в мрежата. Просто, защото са се появили там и защото повечето от тях са абсолютно лишени от критично мислене.
Ето пример за безкрайна наивност и доверчивост на хора от различни страни. През миналата година в социалните мрежи бързо се разпространи съобщение, че в Япония недостигат нинджи. При това техните заплати са невероятно високи.
Ефектът от появилата се фейк нюз усетиха осезаемо властите в град Ига – един от 14-те града на префектура Мие, която се намира на най-големия японски остров Хоншу. Ига се смята за родното място на японските нинджи, тук в древността е бил разположен и един от техните най-влиятелни кланове.

Японският журналист Тетсуо Ямамото разказва, че след появата на лъжливата новина, градските власти са били затрупани от писма на желаещи да се пробват в тази професионална роля. Заявки са постъпили от 13 държави.
За да сложат край на растящите като лавина предложения, кмета на града Сакае Окамото публично прави опровержение на тази фалшива новина. Той заявява пред журналисти, че подобни съобщения са съвършенно безпочвени – град Ига не наема сътрудници за ролята на нинджа.
Според властите в Ига, фейк нюз е започнал да се разпространява след съобщение на японското Национално обществено радио. Негов репортер е заявил, че изпълнителите на ролята на нинджа, годишно могат да печелят от 23000 до 85000 долара. А това и по японските мерки се смята за много добра заплата.

https://www.tricurioso.com/wp-content/uploads/2018/07/ninja.jpeg

В мрежата това съобщение започнало всячески да се украсява от различни хора. Посредством Фейсбук и Туитър то мълниеносно достигнало до всяко кътче на планетата. Фейк нюзът охотно бе подхванат и разкрасяван и от нашенски медии.

Молби да бъдат приети на работа като нинджи идвали от Япония, Испания, Италия, САЩ, Филипините и много други страни. Хората пишели: “Аз съм италианец на 39 години. Имам опит в бойните изкуства”; “Бил съм в армията, служил съм като матрос на боен кораб.”; “Искам да посветя живота си на това, да стана нинджа” и т.н. Желаещите допълвали заявленията си с официални резюмета и фотографии.
Те изпращали молбите си до кметството на град Ига, местната туристическа асоциация, музея на нинджа в град Ига, до Международния научноизследователски институт за нинджа към Университета Мие.
И днес градските власти на Ига продължават да се чудят, как е възможно една фалшива новина да доведе до такава истерия в света.
Просто те забравят, в какво време живеят хората – на социалните мрежи, смартфоните и фейк нюз.