Утрешният властелин на планетата

Утрешният властелин на планетата

http://1.bp.blogspot.com/_LX6Ld26-8hc/TP_oOrl0QzI/AAAAAAAADHw/-VZvkv9lbDw/s320/0820-factory.jpg_full_600.jpg

Влиятелният американски всекидневник The Washington Post коментира, че новия военен проектобюджет на САЩ от фантастичните 750 милиарда долара, е насочен срещу Китай и Русия. Ако той бъде приет от Конгреса, ще е най-големия за последните седем десетилетия. Парите Пентагона смята да инвестира най-вече в кибер- и хиперзвуково оръжие, изкуствен интелект, лазери, в създаване на космически сили. И така да си осигури военно превъзходство над Китай и Русия.
Дали, обаче, това е реалистично за 2019 година? В случая ще пропусна Русия – за нея ще стане дума по-късно. Нека да погледнем към така мразения от днешният властващ американски елит Китай. Лесна плячка ли е за американците тази страна и в състояние ли е тя да посрещне растящата американска заплаха към нейния суверенитет?
Няма да се спирам над изключителните постижения, които Китай показва във военната област в последните две-три години – от хиперзвуковото си оръжие и свръхмощните компютри до космическите си въоръжения. Най-голямата опасност за САЩ е почти пълната им зависимост от друго едно средство, в което монополист е изцяло Китай: редките земни метали. Познати са и под името лантаниди, което са получили от един от тях – лантан (думата е от гръцки произход и означава “скрит”).
Откритията в най-високите технологии несъмненно са важни, но за да станат реалност са нужни точно те. Ако лантанидите липсват или недостигат – ще забравим за смартфоните, компютрите, сензорните екрани, системите Hi Fi, електромобилите, умните домове, ядрените реактори… Без тях просто няма цифрова икономика. А да не говоря пък за всевъзможните ултрасъвременни военни играчки – от крилатите ракети и роботи до стратегическите бомбардировачи и ядрените подводници. Производството им е невъзможно.

https://i.ytimg.com/vi/D5V_axjZ6Qo/maxresdefault.jpg

Няма страна сега, която да не е зависима от китайците, просто защото единствено те контролират изцяло цикъла от добива до преработката на лантан, церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспросий, холмий, ербий, тулий, итербий, лутеций. Властта върху тези редкоземни метали принадлежи не на САЩ и корпорации, като Гугъл, Епъл, Амазон, IBM и др., а единствено на Китай.
Мъдрият Дън Сяопин (1904-1997 г.) – дългогодишен лидер на Китайската народна република бе казал, че ако в Близкия Изток има нефт, то в Китай има редкоземни метали. Нефтът на бъдещето са лантанидите и който ги притежава, той ще владее света. А те са на територията на Китай, който е създал и необходимата технология за техния добив, обработка и приложение. Това му позволява да определя и цените им на глобалния пазар, а на него те непрекъснато растат. Най-голямата шахта за добива им в Америка (т.н. “Планински проход” в Калифорния), не е техен конкурент – на практика сега Китай владее над 90 на сто от този пазар. Само през 2017 г. Китай доби над 150000 тона лантаниди! За сравнение: общо за последните две десетилетия САЩ са произвели едва 43 тона от тях.
Не е възможно да се развива хай-тек индустрията, но и да се произвеждат съвременни оръжия, ако няма достатъчно лантаниди. Това дава в ръцете на Китай невероятно мощен инструмент за постигане на своите стратегически цели, включително и в областта на отбраната.
Богатството на редки земни метали е в основата на невероятния скок на Китай и в света на най-високите технологии. В последното десетилетие страната непрекъснато намалява износа на лантаниди, като увеличава собственото производство на всевъзможна електронна продукция – от смартфони и суперкомпютри до ракети и самолети. Страната привлече най-големите технологични компании, като им предложи условия, на които те не можеха да откажат: евтина работна ръка и достатъчно лантаниди на ниски цени. Но при едно условие: да създават съвместни предприятия с китайски партньори.

https://images.haarets.co.il/image/upload/w_2402,h_1397,x_0,y_45,c_crop,g_north_west/w_1105,h_640,q_auto,c_fill,f_auto/fl_any_format.preserve_transparency.progressive:none/v1535029675/1.6410936.2827445075.jpg

Това позволи много бързо страната да получи не само достъп до технологични секрети, но да обучи и хиляди свои граждани в изкуството на високотехнологичното производство. А когато това се случи, Китай заля света с евтина, при това съвсем прилична електронна продукция.
В интернет-технологиите, изкуствения интелект, комуникациите от пето поколение
(5G) Китай на практика се изравни с американските достижения. Още по-интересното е, че страната е не само източник вече на напредничави технологии и компоненти, но и най-големия пазар в света. Не е случаен факта, че американската компания Qualcomm, работеща в областта на 5G-проекти, подписа договор с Пекин за около два милиарда долара. Срещу тях компанията ще достави различни компоненти. Да се прекрати подобен договор е много болезнено не само за Qualcomm, но и за свързани с нея други американски подизпълнители.
Китайската корпорация Huawei надмина Епъл и скоро ще измести и другия гигант в отрасъла – Самсунг. За тази цел Huawei отделя всяка година над десет на сто от колосалните си печалби за изследвания и разработки, като с това се занимават над 45 на сто от нейните сътрудници.
Китай, за разлика от много други страни, предпочита да не се “перчи” с достиженията си в сферата на високите технологии. Така света знае много малко за една уникална местна компания – MiningLamp, която работи в областта на изкуствения интелект и големите данни. Но фактът, че привлича огромни суми от инвеститори говори за много сериозните и постижения и в тази перспективна област.

https://funtecs.com/wp-content/uploads/2015/08/Besprovodnaya-zaryadka-dlya-metallicheskih-smartfonov-2.jpg

Има и още един проблем, за който високомерна Америка, а и Запада като цяло, едва сега си дават сметка. Освен производството на лантаниди, в Китай най-вече се обработват електронните отпадъци – около 70 на сто от произвежданите в света. Но Китай извлича не повече от едно на сто от съдържащите се в тях лантаниди, което му позволява да съхрани своя тотален монопол върху тях в света.
Става дума за невероятни печалби: всяка година се произвеждат над милиард смартфона, харчат се над 370 милиарда евро за покупката им. А тепърва се задават безпилотните автомобили, роботозираните заводи, други невероятни технологични достижения. И всички те ще се осъществят, само ако има достатъчно лантаниди. С монопола на тяхното производство Китай си е осигурил неограничена власт над всичко в света, свързано с високите технологии – алтернатива за тях не съществува.
Това, че САЩ не си дават сметка за реалностите на днешния ден потвърждава и факта, че те продължават да настояват Китай да се откаже от своя проект “Направено в Китай 2025”. Подход, който звучи не само абсурдно, но и смешно за дигиталната ни епоха. Както заяви китайския лидер Си Дзинпин никой не може да диктува на китайския народ, какво той може и какво не може да прави.
Излиза, че не Китай трябва да се притеснява от евентуален конфликт със САЩ, а по-скоро е точно обратното.
А темпото, с което расте мощта на Китай, за което несъмненно допринасят и притежаваните от него уникални лантаниди, му гарантира бъдеще на новия властелин на света.